Vesti
Politika

“Nastavak dijaloga 28. januara”

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.
“Nastavak dijaloga 28. januara”
Ivica Dačić (Foto Balkaninsade)

"Sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovorili smo se da dijalog nastavimo 28. januara", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine "ključan" za nastavak primene Briselskog sporazuma, koji su on i kosovski premijer Hašim Tači postigli u aprilu prošle godine.

Dačić je rekao i da mora da se pronađe rešenje za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu koja je predviđena Briselskim sporazumom.

"Moramo da nađemo kompromis, ne možemo sami sebe da izolujemo", rekao je Dačić.

Komentarišući odbijanje Kristimira Pantića da preuzme dužnost gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, Dačić je rekao da je to Pantićev lični čin.

"Mi imamo taj problem da neka periferna pitanja postaju ključna politička pitanja i da Priština želi da kroz bilo koje norme afirmiše svoju državnost", rekao je premijer Srbije.

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Maja Kocijančič ranije  je izjavila je da nema potvrda o tome kada bi mogao da bude održan sledeći sastanak Dačića i Tačija.

Prema izvorima Evropske komisije, iako je bilo nagoveštaja i kontakata sa Prištinom i Beogradom, do sada nije bilo potvrde da bi nova runda dijaloga mogla biti 17. januara kako su navodili pojedini mediji.

Evropska komisija i Ketrin Ešton, kako se navodi u Briselu, svakako će biti u toku predloga za održavanje sledeće runde dijaloga.

Dačić je ranije kazao da ne zna da li je 17. januar dobar datum za nastavak dijaloga, jer bi verovatno bio pod dodatnim pritiskom u očekivanju zvaničnog početka pregovora Srbije s EU 21. januara.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021