Vesti
Politika

"Nasilje prema Srbima mora najoštrije da se sankcioniše"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi za RTS da poslednji incident u Kosovskoj Mitrovici u kojem je povređen maloletni mladić pokazuje da se "brutalni napadi na Srbe nastavljaju". Upozorava da nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše.
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Beograd već godinama strpljivo i uporno upozorava predstavnike Međunarodne zajednice i ukazuje na činjenicu da je Most na Ibru bio poprište preko 900 upada i napada na većinski srpski naseljeni deo Kosovske Mitrovice.

"Kažemo im ako ne želite da se u Kosovskoj Mitrovici ponovi scenario iz Prištine, Đakovice, Prizrena, iz sredina gde Srba više nema, nemojte ni da razmišljate o tome da namećete bilo kakva rešenja koja lokalna zajednica ne prihvata. Svako rešenje mora da bude isključivo u dogovoru sa Srbima na KiM", ističe Đurić.

Osvrćući se na incident kod glavnog mosta na Ibru gde je povređen maloletni mladić ocenjuje da je to još jedan brutalan akt napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se zastraše i progone Srbi u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je istakao, neophodno je da bezbednosne strukture hitno reaguju i da počinioci budu privedeni.

Prema njegovim rečima, napad je proizvod "šovinističke mržnje koja se mesecima pumpa u albanskim medijima gde su Srbi označeni kao glavne mete".

"Mi smo mesecima unazad upozoravali na opasnost od takvog ponašanja i danas vidimo da prve žrtve se već dešavaju. Ovo nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše", zaključio je Đurić.

Jedinstveno izaći na izbore na KiM

Govoreći o predstojećim vanrednim parlamentarnim izbori na Kosovu i Metohiji, navodi da "Srbi u južnoj srpskoj pokrajini treba da nastupe složno i jedinstveno", okupe se oko Srpske liste i izađu na izbore.

"Da ne bude nikakvih podela, da ne slušaju nikoga ko želi da profitira i ušićari nešto u političkom smislu već da svi stanemo jedinstveno, dakle iza Srpske liste i za jedinstvo sa državom Srbijom. Albanci računaju sa tim da bi mogli da proture jednog ili dva svoja čoveka sa srpskim imenom i prezimenom izvan Srpske liste i da onda potpuno bez konsultacija i sa Srbima i sa Beogradom formiraju pokrajinsku Vladu koja bi naravno bila za nezavisnost Kosova i Metohije", objašnjava Đurić.

Ističe da su izbori prilika za Srbe da osiguraju čvrstu poziciju na KiM.

"Da sprečimo scenario koji bi mnogi želeli da vide u Prištini, a to je da Srbi budu u više kolona, da budu podeljeni", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Srbima na Kosovu poručuje da je Srbija uz njih.

"Svim našim sugrađanima na KiM želimda poručim da će njihova država biti uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ćemo nastaviti da ulažemo", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da se u sklopu programa predsednika Vučića i Vlade realizuje 347 projekata podrške Srbima na Kosovu.

Poručuje da će kao i uvek tokom izbora biti sa Srbima na Kosovu.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020