Vesti
Politika

"Nasilje prema Srbima mora najoštrije da se sankcioniše"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi za RTS da poslednji incident u Kosovskoj Mitrovici u kojem je povređen maloletni mladić pokazuje da se "brutalni napadi na Srbe nastavljaju". Upozorava da nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše.
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Beograd već godinama strpljivo i uporno upozorava predstavnike Međunarodne zajednice i ukazuje na činjenicu da je Most na Ibru bio poprište preko 900 upada i napada na većinski srpski naseljeni deo Kosovske Mitrovice.

"Kažemo im ako ne želite da se u Kosovskoj Mitrovici ponovi scenario iz Prištine, Đakovice, Prizrena, iz sredina gde Srba više nema, nemojte ni da razmišljate o tome da namećete bilo kakva rešenja koja lokalna zajednica ne prihvata. Svako rešenje mora da bude isključivo u dogovoru sa Srbima na KiM", ističe Đurić.

Osvrćući se na incident kod glavnog mosta na Ibru gde je povređen maloletni mladić ocenjuje da je to još jedan brutalan akt napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se zastraše i progone Srbi u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je istakao, neophodno je da bezbednosne strukture hitno reaguju i da počinioci budu privedeni.

Prema njegovim rečima, napad je proizvod "šovinističke mržnje koja se mesecima pumpa u albanskim medijima gde su Srbi označeni kao glavne mete".

"Mi smo mesecima unazad upozoravali na opasnost od takvog ponašanja i danas vidimo da prve žrtve se već dešavaju. Ovo nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše", zaključio je Đurić.

Jedinstveno izaći na izbore na KiM

Govoreći o predstojećim vanrednim parlamentarnim izbori na Kosovu i Metohiji, navodi da "Srbi u južnoj srpskoj pokrajini treba da nastupe složno i jedinstveno", okupe se oko Srpske liste i izađu na izbore.

"Da ne bude nikakvih podela, da ne slušaju nikoga ko želi da profitira i ušićari nešto u političkom smislu već da svi stanemo jedinstveno, dakle iza Srpske liste i za jedinstvo sa državom Srbijom. Albanci računaju sa tim da bi mogli da proture jednog ili dva svoja čoveka sa srpskim imenom i prezimenom izvan Srpske liste i da onda potpuno bez konsultacija i sa Srbima i sa Beogradom formiraju pokrajinsku Vladu koja bi naravno bila za nezavisnost Kosova i Metohije", objašnjava Đurić.

Ističe da su izbori prilika za Srbe da osiguraju čvrstu poziciju na KiM.

"Da sprečimo scenario koji bi mnogi želeli da vide u Prištini, a to je da Srbi budu u više kolona, da budu podeljeni", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Srbima na Kosovu poručuje da je Srbija uz njih.

"Svim našim sugrađanima na KiM želimda poručim da će njihova država biti uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ćemo nastaviti da ulažemo", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da se u sklopu programa predsednika Vučića i Vlade realizuje 347 projekata podrške Srbima na Kosovu.

Poručuje da će kao i uvek tokom izbora biti sa Srbima na Kosovu.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020