Vesti
Politika

"Nasilje prema Srbima mora najoštrije da se sankcioniše"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi za RTS da poslednji incident u Kosovskoj Mitrovici u kojem je povređen maloletni mladić pokazuje da se "brutalni napadi na Srbe nastavljaju". Upozorava da nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše.
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Beograd već godinama strpljivo i uporno upozorava predstavnike Međunarodne zajednice i ukazuje na činjenicu da je Most na Ibru bio poprište preko 900 upada i napada na većinski srpski naseljeni deo Kosovske Mitrovice.

"Kažemo im ako ne želite da se u Kosovskoj Mitrovici ponovi scenario iz Prištine, Đakovice, Prizrena, iz sredina gde Srba više nema, nemojte ni da razmišljate o tome da namećete bilo kakva rešenja koja lokalna zajednica ne prihvata. Svako rešenje mora da bude isključivo u dogovoru sa Srbima na KiM", ističe Đurić.

Osvrćući se na incident kod glavnog mosta na Ibru gde je povređen maloletni mladić ocenjuje da je to još jedan brutalan akt napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se zastraše i progone Srbi u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je istakao, neophodno je da bezbednosne strukture hitno reaguju i da počinioci budu privedeni.

Prema njegovim rečima, napad je proizvod "šovinističke mržnje koja se mesecima pumpa u albanskim medijima gde su Srbi označeni kao glavne mete".

"Mi smo mesecima unazad upozoravali na opasnost od takvog ponašanja i danas vidimo da prve žrtve se već dešavaju. Ovo nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše", zaključio je Đurić.

Jedinstveno izaći na izbore na KiM

Govoreći o predstojećim vanrednim parlamentarnim izbori na Kosovu i Metohiji, navodi da "Srbi u južnoj srpskoj pokrajini treba da nastupe složno i jedinstveno", okupe se oko Srpske liste i izađu na izbore.

"Da ne bude nikakvih podela, da ne slušaju nikoga ko želi da profitira i ušićari nešto u političkom smislu već da svi stanemo jedinstveno, dakle iza Srpske liste i za jedinstvo sa državom Srbijom. Albanci računaju sa tim da bi mogli da proture jednog ili dva svoja čoveka sa srpskim imenom i prezimenom izvan Srpske liste i da onda potpuno bez konsultacija i sa Srbima i sa Beogradom formiraju pokrajinsku Vladu koja bi naravno bila za nezavisnost Kosova i Metohije", objašnjava Đurić.

Ističe da su izbori prilika za Srbe da osiguraju čvrstu poziciju na KiM.

"Da sprečimo scenario koji bi mnogi želeli da vide u Prištini, a to je da Srbi budu u više kolona, da budu podeljeni", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Srbima na Kosovu poručuje da je Srbija uz njih.

"Svim našim sugrađanima na KiM želimda poručim da će njihova država biti uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ćemo nastaviti da ulažemo", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da se u sklopu programa predsednika Vučića i Vlade realizuje 347 projekata podrške Srbima na Kosovu.

Poručuje da će kao i uvek tokom izbora biti sa Srbima na Kosovu.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023