Vesti
Politika

Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", jedan od članova Saveza za Srbiju, saopštio je da će bojkotovati "lažne izbore" najavljene za početak 2020. godine i pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji kao i interno raseljena lica da ne učestvuju na tim izborima.
Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U saopštenju piše da se "najveće nepravilnosti, zloupotrebe i krađa glasova u izbornom procesu dešavaju upravo na teritoriji Kosova i Metohije i da se nisu stekli ni osnovni uslovi za fer i poštene izbore".

Narodni pokret smatra da "u takvoj atmosferi Aleksandar Vučić traži legitimitet za konačnu izdaju i podelu Kosova i Metohije".

"Mi nećemo da budemo saučesnici u toj izjavi i unapred obaveštavamo Vučića da odluke koje bude donosio nakon izbora na kojim opozicija neće učestvovati, nećemo priznati u skladu sa osnivačkim dokumentom Saveza za Srbiju čiji je Otadžbina član", stoji u saopštenju koje je preneo Savez za Srbiju.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije pozvao je tamošnje Srbe da bojkotuju i izbore koje je kosovski predsednik Hašim Tači raspisao za 6. oktobar, a koji su kako se navodi, "u suprotnosti sa Ustavom Srbije".

"Ako već naše državno rukovodstvo krši Ustav Srbije, naša je obaveza da ga branimo", piše u saopštenju.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020