Vesti
Politika

Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", jedan od članova Saveza za Srbiju, saopštio je da će bojkotovati "lažne izbore" najavljene za početak 2020. godine i pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji kao i interno raseljena lica da ne učestvuju na tim izborima.
Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U saopštenju piše da se "najveće nepravilnosti, zloupotrebe i krađa glasova u izbornom procesu dešavaju upravo na teritoriji Kosova i Metohije i da se nisu stekli ni osnovni uslovi za fer i poštene izbore".

Narodni pokret smatra da "u takvoj atmosferi Aleksandar Vučić traži legitimitet za konačnu izdaju i podelu Kosova i Metohije".

"Mi nećemo da budemo saučesnici u toj izjavi i unapred obaveštavamo Vučića da odluke koje bude donosio nakon izbora na kojim opozicija neće učestvovati, nećemo priznati u skladu sa osnivačkim dokumentom Saveza za Srbiju čiji je Otadžbina član", stoji u saopštenju koje je preneo Savez za Srbiju.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije pozvao je tamošnje Srbe da bojkotuju i izbore koje je kosovski predsednik Hašim Tači raspisao za 6. oktobar, a koji su kako se navodi, "u suprotnosti sa Ustavom Srbije".

"Ako već naše državno rukovodstvo krši Ustav Srbije, naša je obaveza da ga branimo", piše u saopštenju.Ostale vesti

Kurti neće sutra na konsultacije kod Tačija
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti se neće odazovati pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija na konsultacije, javlja RTS.
  • 31.03.2020
Kosovo sutra uvodi recipročne mere Srbiji
Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade za Radio Slobodna Evropa.
  • 31.03.2020
Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020