Vesti
Politika

Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", jedan od članova Saveza za Srbiju, saopštio je da će bojkotovati "lažne izbore" najavljene za početak 2020. godine i pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji kao i interno raseljena lica da ne učestvuju na tim izborima.
Narodni pokret Srba s KiM poziva na bojkot izbora
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U saopštenju piše da se "najveće nepravilnosti, zloupotrebe i krađa glasova u izbornom procesu dešavaju upravo na teritoriji Kosova i Metohije i da se nisu stekli ni osnovni uslovi za fer i poštene izbore".

Narodni pokret smatra da "u takvoj atmosferi Aleksandar Vučić traži legitimitet za konačnu izdaju i podelu Kosova i Metohije".

"Mi nećemo da budemo saučesnici u toj izjavi i unapred obaveštavamo Vučića da odluke koje bude donosio nakon izbora na kojim opozicija neće učestvovati, nećemo priznati u skladu sa osnivačkim dokumentom Saveza za Srbiju čiji je Otadžbina član", stoji u saopštenju koje je preneo Savez za Srbiju.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije pozvao je tamošnje Srbe da bojkotuju i izbore koje je kosovski predsednik Hašim Tači raspisao za 6. oktobar, a koji su kako se navodi, "u suprotnosti sa Ustavom Srbije".

"Ako već naše državno rukovodstvo krši Ustav Srbije, naša je obaveza da ga branimo", piše u saopštenju.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023