Vesti
Politika

Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu

Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije (Foto Tanjug/Oksana Toskić)

U inicijativi poslaničke grupe Narodne stranke navodi se da je primena odluke Prištine o ličnim kartama koje su izdali nadležni organi Srbije, kao i o preregistraciji vozila odložena za samo 30 dana, odnosno za 1. septembar ove godine, a da je za 18. avgust najavljen sastanak predsednika Srbije i premijera Kosova.

Narodna stranka smatra da bi bilo od izuzetne važnosti da Skupština posle sveobuhvatne rasprave donese relevantne akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Republike Srbije, a po pitanju zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta, prava i interesa Srbije i građana srpske nacionalnosti na Kosovu, navodi se u inicijativi.

Poslanička grupa Narodne stranke podsetila je da je Skupština Srbije o Kosovu i Metohiji poslednji put raspravljala u maju 2019. godine.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023