Vesti
Politika

Narodna stranka podržala Proglas za okupljanje u odbrani Kosova

Narodna stranka podržala je Proglas za okupljanje u odbrani Kosova kog je ranije objavila grupa intelektualaca okupljena oko Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.
Narodna stranka podržala Proglas za okupljanje u odbrani Kosova
Profesori Ković, Samardžić i Koprivica (Foto Press centar UNS)

Iz te stranke su naveli da podržavaju tu inicijativu "kao i sve druge aktivnosti koje doprinose postizanju nacionalnog jedinstva, učvršćivanju politike nepriznavanja secesije naše južne pokrajine i zaštiti državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji".

"Smatramo da nije više dovoljno reći da ’nikada nećemo priznati Kosovo’, već je neophodno da država Srbija učini sve što je u njenoj moći da spreči članstvo takozvanog ’Kosova’ u UN. Zato još jednom pozivamo predsednika Republike da uputi pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima će ih obavestiti da Srbija nikada neće priznati takozvano ’Kosovo’ i od njih tražiti da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine u UN dodje na razmatranje ovog tela", naveli su iz Narodne stranke.

Grupa intelektualaca, medju kojima su akademici Matija Bećković i Danilo Basta, kao i profesori Slobodan Samardžić i Miloš Ković, objavila je ranije proglas u kom se usprotivila navodnom predlogu da se kosovsko pitanje reši po modelu dve Nemačke, ali i drugim inicijativama koje podrazumevaju razgranjičenje ili podelu Kosova.

Oni su zatražili "punu reintegraciju Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Srbije, kada za to budu stvoreni uslovi i kada to budu dozvoljavale međunarodne okolnosti".Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022