Vesti
Politika

Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu

Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Žarko Ristić (Foto narodna.org.rs)

Ristić je u pisanoj izjavi naveo da se kosovska Agencija za privatizaciju svakim danom oglašava i hvali kako je prodala neki udeo ili neko preduzeće iz "Državnog fonda nazovi Republike Kosova", a da niko ne spominje ko je tu imovinu stvarao, ko je ulagao u tu imovinu i "kako se to sve odvija bez bilo kakvog činjenja Republike Srbije".

"Poslednji primer u nizu je po rečima premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija uspešna privatizacija preduzeća Brezovica. Nijedan dinar od te imovine Srbi i Srbija neće videti, niti Srbi sa Kosova i Metohije, niti budžet Republike Srbije. Bilo kakva protestna nota ili reakcija srpskih vlasti, makar i zakasnela, je izuzeta iz repertoara vlasti Srpske napredne stranke (SNS)", rekao je Ristić.

On je podsetio da je Ski centar Brezovica do postupka privatizacije bio u vlasništvu Skijališta Srbije i firme "Ineks intereksport" iz Beograda.

"Radi informisanja građana Srbije, Ski centar Brezovica nije na Kopaoniku, niti u delu srpskih opština na severu Kosova i Metohije, već na krajnjem jugu srpske pokrajine u opštini Štrpce, na Šar-planini. Pa kako to da kosovski Albanci tek 2022. godine prodaju srpsku imovinu na Šar-planini, kada smo mogli čuti od predstavnika SNS vlasti da je Kosovo davno izgubljeno i da su to učinili ’tamo neki pre njih’", upitao je Ristić.

Ristić je dodao da su "21. decembra 2021. godine pripadnici Kosovske policije pohapsili Srbe sa Kosova, baš u opštini Štrpce, i na taj način zastrašili Srbe i pripremili teren za prodaju bez smetnji".

Prema njegovim rečima "vlasti u Beogradu su održale referendum 16. januara, baš na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, a kosovske vlasti su oglasile prodaju srpskog simbola hotelijerstva na Kosovu i Metohiji 9. januara, baš na dan Svetog Stefana, zaštitnika i sveca mesta Brezovica i Srba na samom jugu Srbije u opštini Štrpce".

"Kao privrednik i čovek poreklom sa Kosova i Metohije osećam veliku brigu i zabrinutost za tamošnje Srbe i pozivam vlasti u Beogradu da pod hitno reaguju na ovu bezočnu otimačinu imovine srpskih preduzeća", kazao je Ristić, koji je i član Predsedništva Narodne stranke.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022