Vesti
Politika

Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da sutra ili u četvrtak očekuje zvanične kontakte sa mandatarom ili predstavnicima dve najjače partije kosovskih Albanaca oko formiranja Vlade Kosova.
Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi
Aleksandar Jablanović (Foto Kontakt plus)

Jablanović je rekao da je za Srpsku listu važno da bude prihvaćen program i ciljevi koji su definisani sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Vladom Srbije i da je, bez uvažavanja tih ciljeva, iluzorno govoriti o srpskom učešću u kosovskoj vladi.

"Očekujemo da u sredu ili najkasnije četvrtak dođe do zvaničnog kontakta između Srpske liste i predstavnika koalicije DSK - DPK oko formiranja Vlade Kosova i učešća Srba u njoj. Ako Srpska lista bude učestvovala u Vladi Kosova, čemu se nadamo, ona će biti treći po snazi politički subjekt u novoj vladi i imaće bitne ingerencije", kazao je Jablanović.

On je naglasio da nije bitan broj ministarstava koje će Srbi dobiti u budućoj kosovskoj vladi, već ovlašćenja koja će imati u tim ministarstvima i da je za Srpsku listu bitno da se uvaže program i ciljevi koji su definisani sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije.

"Bez uvažavanja tih naših ciljeva iluzorno je govoriti o našem učešću u Vladi Kosova, jer ukoliko ne dobijemo garanciju da će se ono što smo definisali sa našim premijerom Vučićem primeniti na Kosovu, Srpska lista će u samom startu biti osuđena na propast prilikom sprovođenja svoje politike", kazao je Jablanović.

On je naglasio da je prioritet uvažavanje zahteva Srpske liste u vezi sa privatizacijom na Kosovu, povratkom raseljenih lica, imovinom SPC i formiranjem Zajednice srpskih opština.

Sve ostalo oko personalnih rešenja nije veliki problem, rekao je Jablanović, navodeći da unutar Srpske liste nije bilo reči o personalnim rešenjima za ljude koje bi učestvovali u Vladi Kosova.

Ono što prvo očekujemo je da dobijemo poziv od mandatara ili od koalicije između DSK i PDK i da čujemo njihovo viđenje našeg učešća u vladi Kosova, kazao je Jablanović.

On je podsetio da su u toku dogovori o konstituisanju Skupštine Kosova i formiranju Vlade između dva velika politička subjekta - Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Jablanović je kazao da je Srpska lista poželjan partner za učešće u budućoj kosovskoj vladi, ali da je srpsko učešće prihvatljivo samo ako se ispune uslovi Srpske liste.

"Uslovi koje mi imamo i koje ćemo izneti pred naše partnere su dogovoreni sa Vladom Srbije u Beogradu i mi od tih uslova ne možemo da odustanemo zarad pukog učešća u Vladi Kosova i zarad par fotelja u koje bi seli naši ljudi", naveo je on.

Hoćemo suštinski da promenimo život Srba na Kosovu i Metohiji, hoćemo da ga poboljšamo, hoćemo da pomognemo da se oduzeta imovina vrati, da se privatizacija poništi i da se desi ozbiljan povratak raseljenih Srba, zaključio je Jablanović.Ostale vesti

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
  • 12.08.2022