Vesti
Politika

Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da sutra ili u četvrtak očekuje zvanične kontakte sa mandatarom ili predstavnicima dve najjače partije kosovskih Albanaca oko formiranja Vlade Kosova.
Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi
Aleksandar Jablanović (Foto Kontakt plus)

Jablanović je rekao da je za Srpsku listu važno da bude prihvaćen program i ciljevi koji su definisani sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Vladom Srbije i da je, bez uvažavanja tih ciljeva, iluzorno govoriti o srpskom učešću u kosovskoj vladi.

"Očekujemo da u sredu ili najkasnije četvrtak dođe do zvaničnog kontakta između Srpske liste i predstavnika koalicije DSK - DPK oko formiranja Vlade Kosova i učešća Srba u njoj. Ako Srpska lista bude učestvovala u Vladi Kosova, čemu se nadamo, ona će biti treći po snazi politički subjekt u novoj vladi i imaće bitne ingerencije", kazao je Jablanović.

On je naglasio da nije bitan broj ministarstava koje će Srbi dobiti u budućoj kosovskoj vladi, već ovlašćenja koja će imati u tim ministarstvima i da je za Srpsku listu bitno da se uvaže program i ciljevi koji su definisani sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije.

"Bez uvažavanja tih naših ciljeva iluzorno je govoriti o našem učešću u Vladi Kosova, jer ukoliko ne dobijemo garanciju da će se ono što smo definisali sa našim premijerom Vučićem primeniti na Kosovu, Srpska lista će u samom startu biti osuđena na propast prilikom sprovođenja svoje politike", kazao je Jablanović.

On je naglasio da je prioritet uvažavanje zahteva Srpske liste u vezi sa privatizacijom na Kosovu, povratkom raseljenih lica, imovinom SPC i formiranjem Zajednice srpskih opština.

Sve ostalo oko personalnih rešenja nije veliki problem, rekao je Jablanović, navodeći da unutar Srpske liste nije bilo reči o personalnim rešenjima za ljude koje bi učestvovali u Vladi Kosova.

Ono što prvo očekujemo je da dobijemo poziv od mandatara ili od koalicije između DSK i PDK i da čujemo njihovo viđenje našeg učešća u vladi Kosova, kazao je Jablanović.

On je podsetio da su u toku dogovori o konstituisanju Skupštine Kosova i formiranju Vlade između dva velika politička subjekta - Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Jablanović je kazao da je Srpska lista poželjan partner za učešće u budućoj kosovskoj vladi, ali da je srpsko učešće prihvatljivo samo ako se ispune uslovi Srpske liste.

"Uslovi koje mi imamo i koje ćemo izneti pred naše partnere su dogovoreni sa Vladom Srbije u Beogradu i mi od tih uslova ne možemo da odustanemo zarad pukog učešća u Vladi Kosova i zarad par fotelja u koje bi seli naši ljudi", naveo je on.

Hoćemo suštinski da promenimo život Srba na Kosovu i Metohiji, hoćemo da ga poboljšamo, hoćemo da pomognemo da se oduzeta imovina vrati, da se privatizacija poništi i da se desi ozbiljan povratak raseljenih Srba, zaključio je Jablanović.Ostale vesti

Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023
Ugljanin: Srbi sa Kosova privilegovani, uključiti Bošnjake u briselske pregovore
Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je zatražio da se Bošnjaci "aktivno uključe" u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova".
  • 22.09.2023
Vučić: Želimo jasan signal administracije SAD i EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom gostovanja u jutarnjem programu „Vejk ap Amerika“ na američkoj televiziji Njuzmaks, da se jako plaši eskalirajućih mera koje je nedavno preduzeo premijer Kosova Aljbin Kurti i poručio da Beograd očekuje „jasan signal“ administracije SAD i EU.
  • 22.09.2023