Vesti
Politika

Naredna runda pregovora 16. i 17. novembra

Nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine biće održana 16. i 17. novembra, saznaje nezvanično dnevnik Danas iz diplomatskih izvora.
Naredna runda pregovora 16. i 17. novembra
Brisel (Foto naslovi.net)

Sagovornici navode da će glavne teme razgovora biti sloboda kretanja i sprovođenje ranije postignutog sporazuma o "trajnim objektima u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima", a delegacije Beograda i Prištine predvodiće Marko Đurić i Edita Tahiri.

Danas piše da njihovi izvori očekuju da će ovoga puta biti "napravljen makar mali pomak". U tom kontekstu, podsećaju da je zvanični Brisel očekivao da će tokom septembra i oktobra, kada je održano nekoliko rundi tehničkih razgovora, biti postignuti dogovori o sprovođenju sporazuma iz oblasti telekomunikacija i energetike, ali da se to nije dogodilo.

Prema mišljenju njihovih sagovornika, ako naredni susret predstavnika Beograda i Prištine bude završen dogovorom, biće uvećane šanse za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji u decembru.

Podsetimo, pojedini predstavnici briselskih krugova tvrde da je "moguće da Nemačka koristi briselski dijalog kao polugu da pokrene Srbiju", zbog čega bi bilo veoma važno da se u novembru održi i naredna runda briselskih pregovora na najvišem političkom nivou, odnosno da se u sedištu EU sastanu premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020
Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi, međutim, nije precizirao da li će u tome dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu.
  • 06.08.2020
Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020