Vesti
Politika

Naredna runda pregovora 16. i 17. novembra

Nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine biće održana 16. i 17. novembra, saznaje nezvanično dnevnik Danas iz diplomatskih izvora.
Naredna runda pregovora 16. i 17. novembra
Brisel (Foto naslovi.net)

Sagovornici navode da će glavne teme razgovora biti sloboda kretanja i sprovođenje ranije postignutog sporazuma o "trajnim objektima u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima", a delegacije Beograda i Prištine predvodiće Marko Đurić i Edita Tahiri.

Danas piše da njihovi izvori očekuju da će ovoga puta biti "napravljen makar mali pomak". U tom kontekstu, podsećaju da je zvanični Brisel očekivao da će tokom septembra i oktobra, kada je održano nekoliko rundi tehničkih razgovora, biti postignuti dogovori o sprovođenju sporazuma iz oblasti telekomunikacija i energetike, ali da se to nije dogodilo.

Prema mišljenju njihovih sagovornika, ako naredni susret predstavnika Beograda i Prištine bude završen dogovorom, biće uvećane šanse za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji u decembru.

Podsetimo, pojedini predstavnici briselskih krugova tvrde da je "moguće da Nemačka koristi briselski dijalog kao polugu da pokrene Srbiju", zbog čega bi bilo veoma važno da se u novembru održi i naredna runda briselskih pregovora na najvišem političkom nivou, odnosno da se u sedištu EU sastanu premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021