Vesti
Politika

"Naredna runda dijaloga kada dve strane odrede"

Naredni sastanak na visokom novu u okviru briselskog dijaloga biće održan kada dve strane odrede, izjavila je porparolka EU Maja Kocijančič, navodeći da agendu i format dijaloga utvrđuju dve strane.
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Vreme, mesto i agendu, kao i format dijaloga utvrđuju dve strane. Novi sastanak najavićemo čim bude potvrđen", navela je Maja Kocijančič za Tanjug, na pitanje kada bi mogao da se očekuje sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u okviru briselskog dijaloga.

Poslednja runda dijaloga održana je 7. septembra, ali su tada održani samo bilateralni sastanci šefice diplomatije EU Federike Mogerini sa Vučićem i Tačijem.

Do najavljenog, trilateralnog sastanka tada, nije došlo jer je predsednik Srbije odbio da se sastane sa Tačijem zbog "svih prevara, pretnji i laž" predstavnika Prištine.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je nakon tih odvojenih razgovara sa dvojicom predsednika rekla da teškoća ima i dalje, a da će naredni susret na visokom nivou sazvati pre Ministarske nedelje u okviru Generalne skupštine UN u Njujorku, koja se održava poslednje nedelje septembra.

Kosovski ministar Bedžet Pacoli izjavio je da će se Vučić i Tači susresti u Parizu tokom skupa koji povodom Dana primirja organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron i razgovarati o procesu normalizacije.

Međutim, predsednik Vučić je na pitanje novinara o tome rekao:

"On će na marginu, a onda ja malo da prošetam do margine, pa ga možda i vidim. Nadam se da će do tada biti nekih razgovora, ali ako i ne bude, ja ću prošetati do margine, nije mi teško...".

Ponovio je da je spreman da razgovara sa svima, mada mu je, kaže, čudno što će Tači 11. novembra biti u Parizu, jer "tamo idu sile pobednice Svetskog rata, sa čime Tači nema nikakve veze".Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021