Vesti
Politika

Napredak u pregovorima, moguć dogovor o koalilciji

Postoji pozitivan napredak u pregovorima Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK), pa se očekuje da danas bude postignut sporazum o koaliciji.
Napredak u pregovorima, moguć dogovor o koalilciji
Kurti i Mustafa (Foto Anadolija)

Gazeta Ekspres piše da pobedničke partije na izborima nikada nisu bile bliže formiranju vladajuće koalicije. Dve partije pokušavaju da reše spor oko pozicije predsednika Skupštine Kosova koja je dodeljena Glauku Konjufci.

List piše da će stranke Aljbina Kurtija i Ise Mustafe verovatno napraviti vladu u ponedeljak 3. februara, za kada je zakazana sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o novoj kosovskoj vladi.

Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo je zahtev za sednicu, koji je podneo lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti, mandatar za formiranje vladinog kabineta.Ostale vesti

Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020