Vesti
Politika

Napredak Kosova ka SE i nazadovanje u pregovorima sa Beogradom

Kosovo je podnelo prijavu za članstvo u Savetu Evrope, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Srbije. Iako ta kandidatura može prouzrokovati nove probleme u dijalogu, šanse Kosova za prijem u ovu međunarodnu organizaciju ocenjuju se kao vrlo izgledne, a potez Prištine kao unapred pripremljen.
Napredak Kosova ka SE i nazadovanje u pregovorima sa Beogradom
Sedište Saveta Evrope u Strazburu (Foto preuzet sa portala humanrightshouse.org)

Uprkos očekivanjima u vezi sa kandidaturom, ishod ove političke inicijative Kosova neće biti poznat bar još godinu dana.

"Kosovo ima šanse"

Predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić misli da je potez Kosova očekivan, jer ima snažnu podršku zemalja koje podržavaju njegovu nezavisnost i članstvo u brojnim drugim međunarodnim organizacijama.

"S obzirom da ima veliku podršku najuticajnih zemalja članica EU, pre svega Nemačke, verujem da je reč o već pripremljenom potezu i snažnoj podršci. Kosovo ima šanse da ostvari članstvo u Savetu Evrope" kazao je on za RTV Kim.

Reakcija zvaničnog Beograda treba da bude trezvena i umerena, smatra Surlić. On je dodao da nema potrebe za bilo kakvim ishitrenim političkim potezima.

"Srbiji niko ne oduzima pravo da koristi svoje instrumente i nastavi da lobira za otpriznavanje nezavisnosti Kosova i da lobira kod zemalja članica EU da ne podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim institucijama sve dok se ne dođe do kompromisnog rešenja", istakao je on.

Izgledi Kosova da se učlani u Savet Evrope su veliki, kazao je direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.

"Kurtiju, koji trpi mnoge neuspehe na unutrašnjem planu, ovo će biti veliko osveženje pred glasačkim telom i što se tiče ugleda u svetu. Prijem Kosova u SE bi otvorio put Kosova ka članstvu u INTERPOL-u, Svetskoj trgovinskoj organizaciji i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je on.

Radosavljević je dodao da nosioci vlasti u Srbiji nisu očekivali takav potez Prištine i da im ovo moze doneti negativne poene.

"Ukoliko neke zemlje povuku svoje priznanje Kosova, to neće imati negativan efekat na pitanje prijema Kosova u SE. Srbija će sigurno povući neke korake, ali to neće oslabiti put Kosova ka toj međunarodnoj organizaciji", zaključio je Nenad Radosavljević.

Direktor prištinskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi kandidaturu Kosova za članstvo u Savetu Evrope vidi kao značajan korak na polju međunarodne politike.

"Kosovo ima izuzetno dobre šanse da se učlani u Savet Evrope. Treba da sačekati jedan izvestan period za birokratske procedure koje mogu trajati do četiri godine. Dobro je što je Kosovo pokazalo i dokazalo da teži putu kojem su stremile sve dosadašnje vlade", kazao je on za RTV Kim.

Skromna očekivanja od današnjeg nastavka pregovora

Nenad Radosavljević ne očekuje značajne rezultate od današnjih pregovora Beograda i Prištine zbog kandidature Kosova za članstvo u SE, pa ne misli da će Petar Petković praviti bilo kakve kompromise.

"Famozni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa je nešto što je trebalo da prethodi, pa da se mnoge praktične stvari od životnog značaja reše. Aplikacija Kosova za članstvo u SE je još više udaljila Beograd i Prištinu u bilo kakvoj vrsti pregovora", kazao je on.

Ni Fatmir Šeholi nije optimista po pitanju bilo kakvog brzog napretka u pregovorima dve strane, ali je rekao da je važno što se on nastavlja.

"Da li ćemo imati rezultata o onome o čemu se već dugo razgovara, videćemo. Lično sam skeptičan, a možda ćemo imati rezulta po pitanju registarskih tablica. Mada, pričati o tome u 21. veku je banalna stvar", naveo je on.

"Za energetiku i nestala lica", dodao je Šeholi, "trebaće još puno vremena".

"Stikeri nisu adekvatno rešenje, moraćemo da nađemo modus koji odgovara građanima i omogućava slobodu kretanja ljudi i robe na najdemokratskiji način. Ovo poslednje rešenje ne dolikuje civilizacijskim evropskim standardima", zaključio je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Šta je Savet Evrope?

Savet Evrope je međunarodna organizacija sa sedištem u Strazburu, Francuska, osnovana 1949. godine da bi podržala ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi. Od nedavno ima 45 država članica (Rusija više nije članica zbog sukoba u Ukrajini) i godišnji budžet od blizu 500 miliona evra.

Grupa ustavnih stručnjaka pri Savetu Evrope, koja je poznata i kao Venecijanska komisija, pruža pravne savete raznim državama širom sveta.

Ova organizacija se razlikuje od Evropske unije (EU), iako se ponekad meša sa njom, delom zato što je EU usvojila originalnu evropsku zastavu, kreiranu za Savet Evrope 1955. godine, kao i evropsku himnu.

Juče podnetu aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope najpre će, kao najviše odlučujuće telo, razmatrati Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu konačnu reč daće Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022