Vesti
Politika

Napredak Kosova ka SE i nazadovanje u pregovorima sa Beogradom

Kosovo je podnelo prijavu za članstvo u Savetu Evrope, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Srbije. Iako ta kandidatura može prouzrokovati nove probleme u dijalogu, šanse Kosova za prijem u ovu međunarodnu organizaciju ocenjuju se kao vrlo izgledne, a potez Prištine kao unapred pripremljen.
Napredak Kosova ka SE i nazadovanje u pregovorima sa Beogradom
Sedište Saveta Evrope u Strazburu (Foto preuzet sa portala humanrightshouse.org)

Uprkos očekivanjima u vezi sa kandidaturom, ishod ove političke inicijative Kosova neće biti poznat bar još godinu dana.

"Kosovo ima šanse"

Predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić misli da je potez Kosova očekivan, jer ima snažnu podršku zemalja koje podržavaju njegovu nezavisnost i članstvo u brojnim drugim međunarodnim organizacijama.

"S obzirom da ima veliku podršku najuticajnih zemalja članica EU, pre svega Nemačke, verujem da je reč o već pripremljenom potezu i snažnoj podršci. Kosovo ima šanse da ostvari članstvo u Savetu Evrope" kazao je on za RTV Kim.

Reakcija zvaničnog Beograda treba da bude trezvena i umerena, smatra Surlić. On je dodao da nema potrebe za bilo kakvim ishitrenim političkim potezima.

"Srbiji niko ne oduzima pravo da koristi svoje instrumente i nastavi da lobira za otpriznavanje nezavisnosti Kosova i da lobira kod zemalja članica EU da ne podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim institucijama sve dok se ne dođe do kompromisnog rešenja", istakao je on.

Izgledi Kosova da se učlani u Savet Evrope su veliki, kazao je direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.

"Kurtiju, koji trpi mnoge neuspehe na unutrašnjem planu, ovo će biti veliko osveženje pred glasačkim telom i što se tiče ugleda u svetu. Prijem Kosova u SE bi otvorio put Kosova ka članstvu u INTERPOL-u, Svetskoj trgovinskoj organizaciji i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je on.

Radosavljević je dodao da nosioci vlasti u Srbiji nisu očekivali takav potez Prištine i da im ovo moze doneti negativne poene.

"Ukoliko neke zemlje povuku svoje priznanje Kosova, to neće imati negativan efekat na pitanje prijema Kosova u SE. Srbija će sigurno povući neke korake, ali to neće oslabiti put Kosova ka toj međunarodnoj organizaciji", zaključio je Nenad Radosavljević.

Direktor prištinskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi kandidaturu Kosova za članstvo u Savetu Evrope vidi kao značajan korak na polju međunarodne politike.

"Kosovo ima izuzetno dobre šanse da se učlani u Savet Evrope. Treba da sačekati jedan izvestan period za birokratske procedure koje mogu trajati do četiri godine. Dobro je što je Kosovo pokazalo i dokazalo da teži putu kojem su stremile sve dosadašnje vlade", kazao je on za RTV Kim.

Skromna očekivanja od današnjeg nastavka pregovora

Nenad Radosavljević ne očekuje značajne rezultate od današnjih pregovora Beograda i Prištine zbog kandidature Kosova za članstvo u SE, pa ne misli da će Petar Petković praviti bilo kakve kompromise.

"Famozni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa je nešto što je trebalo da prethodi, pa da se mnoge praktične stvari od životnog značaja reše. Aplikacija Kosova za članstvo u SE je još više udaljila Beograd i Prištinu u bilo kakvoj vrsti pregovora", kazao je on.

Ni Fatmir Šeholi nije optimista po pitanju bilo kakvog brzog napretka u pregovorima dve strane, ali je rekao da je važno što se on nastavlja.

"Da li ćemo imati rezultata o onome o čemu se već dugo razgovara, videćemo. Lično sam skeptičan, a možda ćemo imati rezulta po pitanju registarskih tablica. Mada, pričati o tome u 21. veku je banalna stvar", naveo je on.

"Za energetiku i nestala lica", dodao je Šeholi, "trebaće još puno vremena".

"Stikeri nisu adekvatno rešenje, moraćemo da nađemo modus koji odgovara građanima i omogućava slobodu kretanja ljudi i robe na najdemokratskiji način. Ovo poslednje rešenje ne dolikuje civilizacijskim evropskim standardima", zaključio je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Šta je Savet Evrope?

Savet Evrope je međunarodna organizacija sa sedištem u Strazburu, Francuska, osnovana 1949. godine da bi podržala ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi. Od nedavno ima 45 država članica (Rusija više nije članica zbog sukoba u Ukrajini) i godišnji budžet od blizu 500 miliona evra.

Grupa ustavnih stručnjaka pri Savetu Evrope, koja je poznata i kao Venecijanska komisija, pruža pravne savete raznim državama širom sveta.

Ova organizacija se razlikuje od Evropske unije (EU), iako se ponekad meša sa njom, delom zato što je EU usvojila originalnu evropsku zastavu, kreiranu za Savet Evrope 1955. godine, kao i evropsku himnu.

Juče podnetu aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope najpre će, kao najviše odlučujuće telo, razmatrati Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu konačnu reč daće Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.Ostale vesti

Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022