Vesti
Politika

"Napetosti se osećaju u vazduhu, ali je situacija mirna"

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je jutros da su barikade povučene iz opštine Zubin Potok, nakon apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Igor Simić (Foto N1)

On je naglasio da se napetosti "osećaju u vazduhu", ali da je situacija mirna.

"Ono što se juče desilo na našu ispruženu ruku mira bile su duge cevi ljudi sa fantomkama što je izazvalo nervozu kod građana, pre svega, u opštini Zubin Potok", rekao je Simić za RTS.

Istakao je da je zatražena reakcija Beograda i zaštita građana i imovine.

Simić je izrazio nadu da su u Prištini, kao i oni u ambasadama koji donose odluke i mogu da utiču na Albance, svesni koliko je juče teško bilo sacuvati mir u Zubinom Potoku, koliko su država Srbija i rukovodstvo lokalne samouprave uložili ogromne napore da se situacija smiri i da Srbi ne nasednu na provokaciju na Gazivodama.

Prema njegovim rečima, to je nešto što se ne sme ponoviti.

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da u Gazivode nije došao da bi provocirao, Simić kaže da je to izjava koju ne možete komentarisati.

Nebitno je, navodi Simić, šta je bila njegova namera, ali ono što je izazvao na terenu moglo je da ugrozi mir na severu Kosova.

"Doći u čistu srpsku sredinu sa više od 100 naoružanih specijalaca sa dugim cevima fantomkama je imalo za cilj zavođenje discipline i mišića", rekao je Simić.

Kaže i da se nikada ne mogu predvideti stvari u budućnosti na Kosmetu i da se pokazalo da Priština ne može da ispoštuje ono šta su se dogovorili i saglasili.

"Bojim se da nakon jučerašnjeg događaja takve situacije mogu da budu okidač za mnogo gore situacije nego juče i mnogo goru reakciju građana koji žele da zaštite neku svoju slobodu i mir koji su izgradili za ovih 19 godina na severu KiM", rekao je Simić.

On je potvrdio da su poslanici Srpske liste i dalje u opoziciji i da ni na koji nacin ne žele da daju legitimitet akcijama poput ove koja se dogodila juče na Gazivodama.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023