Vesti
Politika

"Napetosti na Kosovu doprinose i albanski mediji"

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović izjavio da je situacija na Kosovu napeta, da pojedini mediji na albanskom doprinose stvaranju takve atmosfere.

Branimir Stojanović (Foto arhiv Kim)

On je istovremeno pozdravio inicijativu da dođe do susreta srpskog i albanskog premijera, izrazivši uverenje da će to doprineti smirivanju strasti.

Stojanović je u izjavi Tanjugu rekao da su Srbi u ogromnom strahu i da su mnogi nemili događaji u prošlosti u kojima su žrtve bili Srbi započinjali iz atmosfere kakva danas vlada na Kosovu.

Stojanović je kazao da je sve moguće pa i ponavljanje nasilje nad Srbima slično martovskom iz 2004. godine i da očekuje da nadležni preduzmu korake da se to ne desi, zbog čega je pozdravio inicijativu da dođe do susreta premijera Srbije i Albanije.

“Mislim da će to (susret premijera) doprineti smirivanju strasti, potrebno je da neko smiri strasti na terenu jer ono što se dešavalo neposredno posle prekinute fudbalske utakmice u Beogradu jeste prouzrokovalo događaje koji se nisu dešavali uopšte poslednjih godina na Kosovu,” rekao je on.

Gradonačelnik Gračanice je naveo primere da Albanci u Prištini i Kosovu Polju nisu želeli da u svojim radnjama usluže Srbe već da su ih uz uvrede isterivali napolje.

“Imamo situaciju u Kosovu Polju da je jedan radnik Ministarstva za zajednice i povratak, odmah nakon utakmice otišao u prodavnicu da kupi doručak, njega su izbacili napolje, iskoristili su pogrdan naziv za Srbe i nisu želeli da mu prodaju doručak,” rekao je Stojanović.

To je nešto što govori da je velika naelektrisanost kod stanovništva, što nije dobro, ocenio je Stojanović, iznevši kritike na račun pojedinih albanskih medija za koje je rekao da podgrevaju ionako napetu situciju na Kosovu.

“Ono što se poslednjih dana piše u albanskim medijima i što se govori u elektronskim medijima nije dobro. Zaista je neverovatno da se u jednoj od njihovih najizdavanijih novina pokreće pitanje oko naziva ulica u Gračanici, gde se na jedan negativan način govori o tome i osporava pravo da se ulica, recimo, zove kosovskometohijska ili ulica 17. marta,” kazao je on.

“To je besmislica a na taj način se stvara negativna atmosfera prema sveukupnom srpskom narodu ovde dok te iste novine i isti mediji nisu jedno slovo proslovili o tome šta se dešavalo npr. u Ðakovici,”- kazao je Stojanović.

Nema pokušaja osude divljačkog rušenja srpske imovine i tako se šalje strašna poruka svim Srbima ali i svim gradonačelnicima na teritoriji Kosova - “možete srušiti srpsku imovinu i nećete biti kažnjeni za to”, to je strašna poruka", ocenio je Stojanović.

On je dodao da je strašna poruka i to da nema nijednog slova u albanskim medijima o tome da se napadaju Srbi u Kosovu Polju tri dana za redom, da postoje grafiti koji pozivaju na linč Srba a da niko nije proslovio slovo o tome.

To su “crvene lampice” i važno je da oni koji su zaduženi za bezbednost na Kosovu shvate da su takve poruke slate i pred 17. mart 2004. godine i u nekim drugim situacijama u našoj prošlosti, kazao je Stojanović.

Sve me to vrlo brine i zaista očekujem da oni koji su zaduženi za bezbednost preduzmu preventivne korake kako se na Kosovu eventualno ne bi desila eskalacija nasilja, zaključio je gradonačelnik Gračanice.

 Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020