"Namera Prištine je još jedna vrsta pritiska"

Namera Prištine da se srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u kosovski sistem je još jedan u nizu pritisaka vlasti u Prištini na kosovske Srbe.

Podeli ovaj članak sa:
 • Igor Simić (Foto N1)

To je ocenio potpredsednik Srpske liste Igor Simić povodom namere prištinskih vlasti da se Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zakonom o visokom obrazovanju, integriše u kosovski sistem.

On je istakao i da sa pravne tačke gledišta, bez glasova srpskih poslanika u parlamentu, taj zakon neće proći.

"Oni vrlo dobro znaju da je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na ovim prostorima predstavlja trn u oku svima onima koji ovo žele da zauzmu, pre svega sever pokrajine", rekao je Simić za RTS.

Simić je istakao da pravno gledano nacrt zakona o visokom obrazovanju bez glasova četiri srpska poslanika u parlamentu ne može da prođe.

"Međutim, nas ništa ne može iznenaditi sa njihove strane. Od strane srpske liste i od strane srpskog naroda mi nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi funkcionisanje univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Simić.

Srbi to, kako je naglasio, nikako neće dozvoliti, niti će ijedan srpski poslanik pružiti podršku takvom scenariju.

Ostale vesti

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane