"Namera Prištine je još jedna vrsta pritiska"

Namera Prištine da se srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u kosovski sistem je još jedan u nizu pritisaka vlasti u Prištini na kosovske Srbe.

Podeli ovaj članak sa:
  • Igor Simić (Foto N1)

To je ocenio potpredsednik Srpske liste Igor Simić povodom namere prištinskih vlasti da se Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zakonom o visokom obrazovanju, integriše u kosovski sistem.

On je istakao i da sa pravne tačke gledišta, bez glasova srpskih poslanika u parlamentu, taj zakon neće proći.

"Oni vrlo dobro znaju da je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na ovim prostorima predstavlja trn u oku svima onima koji ovo žele da zauzmu, pre svega sever pokrajine", rekao je Simić za RTS.

Simić je istakao da pravno gledano nacrt zakona o visokom obrazovanju bez glasova četiri srpska poslanika u parlamentu ne može da prođe.

"Međutim, nas ništa ne može iznenaditi sa njihove strane. Od strane srpske liste i od strane srpskog naroda mi nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi funkcionisanje univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Simić.

Srbi to, kako je naglasio, nikako neće dozvoliti, niti će ijedan srpski poslanik pružiti podršku takvom scenariju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane