Vesti
Politika

Nalepnice KM na vozilima Vlade Kosova

Socijaldemokratska partija (PSD) usprotivila se sporazumu u tri tačke iz Brisela o registarskim tablicama vozila iz Srbije.
Nalepnice KM na vozilima Vlade Kosova
Aktivisti PSD-a u Prištini (Foto Kosova Press)

Ispred Vlade Kosova su na službena vozila članovi i simpatizeri PSD-a postavljali nalepnice sa natpisima na koje liče na KM tablice i imaju simbole Srbije. Policija ih nije ometala.

"Jučerašnji sporazum između Kosova i Srbije o registarskim tablicama korak unazad za zemlju", smatra aktivista PSD-a Zđim Hiseni.

"Zamislite da Kosovo raspravlja o tablicama i nalepnicama, a ne o konačnom sporazumu. Dogovor o registarskim tablicama je po etničkom i teritorijalnom kriterijumu. Dakle, na Kosovu, prema etničkoj pripadnosti, imamo KM tablice, koje važe na delu teritorije na severu, i imamo RKS tablice. Ovo je u sladu sa logikom unutrašnje podele. S jedne strane, vlada ove tablice naziva nezakonitim, a istovremeno ih je prihvatila sporazumom. Od plana za simbolički reciprocitet sa registarskim tablicama prešli smo na logiku unutrašnje podele, što je logika Zajednice (srpskih opština)", kazao je on.

On je dodao da PSD ovom aktivnošću želi da osuditi sporazum o registarskim tablicama kao štetan i kao "zastoj za Republiku Kosovo", koji prethodi sporazumu o Asocijaciji (ZSO).

"Juče je bilo saopštenja posrednika, iz kancelarije Evropske unije, u kojem se upozorava da pošto Kosovo insistira na primeni sporazuma, onda nas čeka primena i drugih sporazuma. Koji su to sporazumi? Prvo govorimo o Asocijaciji (ZSO), pa je ovo razlog za akciju koju smo danas preduzeli, da poništimo sporazum o štetnim tablicama kao korak nazad za Republiku Kosovo", naglasio je Hiseni.

Aktivisti PSD-a su se nakon akcije mirno razišli.Ostale vesti

Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću, ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana od početka godine Petkoviću.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021