Vesti
Politika

Nalepnice KM na vozilima Vlade Kosova

Socijaldemokratska partija (PSD) usprotivila se sporazumu u tri tačke iz Brisela o registarskim tablicama vozila iz Srbije.
Nalepnice KM na vozilima Vlade Kosova
Aktivisti PSD-a u Prištini (Foto Kosova Press)

Ispred Vlade Kosova su na službena vozila članovi i simpatizeri PSD-a postavljali nalepnice sa natpisima na koje liče na KM tablice i imaju simbole Srbije. Policija ih nije ometala.

"Jučerašnji sporazum između Kosova i Srbije o registarskim tablicama korak unazad za zemlju", smatra aktivista PSD-a Zđim Hiseni.

"Zamislite da Kosovo raspravlja o tablicama i nalepnicama, a ne o konačnom sporazumu. Dogovor o registarskim tablicama je po etničkom i teritorijalnom kriterijumu. Dakle, na Kosovu, prema etničkoj pripadnosti, imamo KM tablice, koje važe na delu teritorije na severu, i imamo RKS tablice. Ovo je u sladu sa logikom unutrašnje podele. S jedne strane, vlada ove tablice naziva nezakonitim, a istovremeno ih je prihvatila sporazumom. Od plana za simbolički reciprocitet sa registarskim tablicama prešli smo na logiku unutrašnje podele, što je logika Zajednice (srpskih opština)", kazao je on.

On je dodao da PSD ovom aktivnošću želi da osuditi sporazum o registarskim tablicama kao štetan i kao "zastoj za Republiku Kosovo", koji prethodi sporazumu o Asocijaciji (ZSO).

"Juče je bilo saopštenja posrednika, iz kancelarije Evropske unije, u kojem se upozorava da pošto Kosovo insistira na primeni sporazuma, onda nas čeka primena i drugih sporazuma. Koji su to sporazumi? Prvo govorimo o Asocijaciji (ZSO), pa je ovo razlog za akciju koju smo danas preduzeli, da poništimo sporazum o štetnim tablicama kao korak nazad za Republiku Kosovo", naglasio je Hiseni.

Aktivisti PSD-a su se nakon akcije mirno razišli.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022