Vesti
Politika

Nakon sastanka Palmera i Tačija bez izjava za medije

Specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan i zamenik državnog sekretara Metju Palmer boravi danas na Kosovu. Odvojeno se sastao sa predsednikom Kosova, predstavnicima Demokratskog saveza Kosova i američkim ambasadorom u Prištini.
Nakon sastanka Palmera i Tačija bez izjava za medije
Metju Palmer i Hašim Tači (Foto Kim)

Iako je bilo veliko interesovanje medija za susret američkog državnog sekretara Metjua Palmera i kosovskog predsednika Hašima Tačija, novinarima nije bilo omogućeno snimanje njihovih izjava.

Nakon snimanja Palmerovog dolaska i nekoliko minuta sastanka, mediji su morali da napuste salu.

Na sastanku Tačija i Palmera su bili i savetnici kosovskog predsednika i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet sa kojim je sekretar nešto ranije danas imao sastanak.

O rezultatima tog sastanka ukratko je javnost putem Tvitera obavestio ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet.

“Počastvovan sam što u gradu boravi specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer sa kojim sam razgovarao o izgradnji bolje i uspešnije budućnosti Kosova”, napisao je kratko Kosnet.

Palmer je danas razgovarao i sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova Vljosom Osmani i Isom Mustafom.

„Tokom ovog veoma produktivnog sastanka razgovarano je o pitanjima koja DSK vidi kao prioritet za buduće institucije koja se odnose na unutrašnju agendu i spoljnu politiku Republike Kosovo, kao što su vladavina zakona, ekonomski razvoj i dijalogu Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Mustafa je zahvalio Palmeru na vrlo aktivnom angažovanju i podršci Sjedinjenih Država, kao i na njegovom ličnom opredeljenju da podrži Kosovo u svim prioritetima i izazovima koji predstoje.

Palmer je na ovom sastanku govorio o tome kako Kosovo može otvoriti put miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom.

Od 15 sati Metju Palmer će održati skup sa kosovskim studentima u Narodnoj biblioteci u Prištini.

 Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020