Vesti
Politika

Nakon sastanka Palmera i Tačija bez izjava za medije

Specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan i zamenik državnog sekretara Metju Palmer boravi danas na Kosovu. Odvojeno se sastao sa predsednikom Kosova, predstavnicima Demokratskog saveza Kosova i američkim ambasadorom u Prištini.
Nakon sastanka Palmera i Tačija bez izjava za medije
Metju Palmer i Hašim Tači (Foto Kim)

Iako je bilo veliko interesovanje medija za susret američkog državnog sekretara Metjua Palmera i kosovskog predsednika Hašima Tačija, novinarima nije bilo omogućeno snimanje njihovih izjava.

Nakon snimanja Palmerovog dolaska i nekoliko minuta sastanka, mediji su morali da napuste salu.

Na sastanku Tačija i Palmera su bili i savetnici kosovskog predsednika i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet sa kojim je sekretar nešto ranije danas imao sastanak.

O rezultatima tog sastanka ukratko je javnost putem Tvitera obavestio ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet.

“Počastvovan sam što u gradu boravi specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer sa kojim sam razgovarao o izgradnji bolje i uspešnije budućnosti Kosova”, napisao je kratko Kosnet.

Palmer je danas razgovarao i sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova Vljosom Osmani i Isom Mustafom.

„Tokom ovog veoma produktivnog sastanka razgovarano je o pitanjima koja DSK vidi kao prioritet za buduće institucije koja se odnose na unutrašnju agendu i spoljnu politiku Republike Kosovo, kao što su vladavina zakona, ekonomski razvoj i dijalogu Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Mustafa je zahvalio Palmeru na vrlo aktivnom angažovanju i podršci Sjedinjenih Država, kao i na njegovom ličnom opredeljenju da podrži Kosovo u svim prioritetima i izazovima koji predstoje.

Palmer je na ovom sastanku govorio o tome kako Kosovo može otvoriti put miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom.

Od 15 sati Metju Palmer će održati skup sa kosovskim studentima u Narodnoj biblioteci u Prištini.

 Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020