Vesti
Politika

"Nakon ratifikacije demarkacije, građani mogu putovati bez viza"

Sutra se očekuje da poslanici glasaju demarkaciju u Skupštini Kosova, a premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je pozvao partije da ratifikuju ovaj sporazum.
Durata Hodža (Foto Novosti)

Ratifikacijom demarkacije omugičiće se napredak u ukidanju bezviznog režima.

Ministarka evropskih integracija, Durata Hodža, navodeći da su sada realne šanse za ratifikaciju, objasnila je procedure kroz koje treba proći Kosovo, kako bi njeni građani mogli putovati slobodno u evropskim zemljama.

U intervijuu za Indeksonline, ona je rekla da će se odmah nakon ratifikacije, predati izveštaj o ispunjavanju poslednja dva kriterijuma za liberalizaciju.

“Sada postoje realne šanse da se ratifikuje demarkacija. Ratifikacijom sporazuma o razgranjičenju u Skupštini Kosova, zaključujemo i omogućava nam se da podnesemo izvještaj o ispunjavanju oba uslova: i ratifikaciju, ali i kontinualnu borbu protiv kriminala i korupcije, posao koji je imao rezultate. Dakle, ovaj kriterijum će biti i kada se učlanimo u EU, borićemo se i dalje, jer protiv kriminala i korupciju treba se boriti stalno”, izjavila je Hodža.

Nakon što se izveštaj o ispunjavanju kriterijuma podnese, prema rečima Hodže, sledi proces odlučivanja od strane institucija Evropske Unije.

Na osnovu praksi drugih zapadnoevropskih zemalja koje su prošle proces liberaliizacije, prema rečima Hdže, proces donošenja odluke traje od 3 do 6 meseci.

“Postoji niz nivoa donošenja odluka, dakle, nekoliko institucije trebaju doneti odluku. Na osnovu praksi drugih zapadnoevropskih zemalja, proces donošenja odluke traje od 3 do 6 meseci”, rekla je.

Nakon toga, kada sve institucije završe proces donošenja odluke, određuje se datum stupanja na snagu slobodnog kretanja.

“Kada završi proces odlučivanja od strane svih institucija, određuje se datum stupanja na snagu slobodnog kretanja, obično to traje od 3 do 6 mjeseci od kada su ispunjeni uslovi”, dodala je ona dalje.

Inače, ona je rekla da rade na tome i da se trude da budu na dnevnom redu Savijeta Evrope u martu, kada se i održava sledeći sastanak.

 Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021