Vesti
Politika

Nakon Beograda i Sarajeva, američki senatori stigli u Prištinu

Američki senatori Kris Marfi, Džin Šejhin i Tom Tilis doputovali su u Prištinu u okviru balkanske turneje. Njih je na aerodromu dočekao ambasador SAD na Kosovu, Džef Hovenijer.
Nakon Beograda i Sarajeva, američki senatori stigli u Prištinu
Senatori i američki ambasador u Prištini (Foto Tviter-Dž.Hovenijer)

Hovenijer je o dolasku senatora izvestio javnost na svom Tviter nalogu.

Kazao je da su tri člana američkog Senata dugogodišnje pristalice kosovske nezavisnosti.

„Sa zadovoljstvom sam poželeo dobrodošlicu senatorima Šahin, Marfiju i Tilisu danas na Kosovu, svim dugogodišnjim zagovornicima nezavisnosti, suvereniteta i evroatlantskih integracija Kosova. Radujem se suštinskom angažovanju koje će pokazati kosovski lideri, omladina i kosovsko gostoprimstvo ukazano Avganistancima“, poručio je ambasador u objavi na Tviteru.

Američki senatori dolaze u Prištinu u okviru balkanske turneje.

Oni su prethodno boravili u Beogradu gde su se sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz predsedništva Srbije nakon sastanka, Vučić je sa senatorima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Senator Marfi je u Beogradu kazao da je Kosovo bila tema na dnevnom redu sastanka i da su SAD razočarane što nema više napretka u sprovođenju sporazuma.

„Ono što je potrebno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane budu sposobne da te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom. Mislim da SAD treba da ostanu aktivni učesnik, kao i EU, ovih razgovora. Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave u vezi sa budućnošću odnosa između Srbije i Kosova“, istakao je Marfi.

On je tada napomenuo da će putovati i u Prištinu, gde će, kako su preneli beogradski mediji, izvršiti pritisak na Vladu Kosova da ispune obećanja vezana za sporazum.

Senatori SAD-a su uoči posete Kosovu boravili u Sarajevu gde su se sastali sa članovima predsedništva u ovoj zemlji.

Kako prenosi danas Gazeta Express, senator Marfi je i prethodno boravio u Prištini – 2014. godine, a potom i 2019. godine, kada je ujedno sa još jednim senatorom, Ronom Džonsonom posetio i Beograd.

Iz Prištine su dvojica senatora zatražila tada od Beograda i Prištine da se žrtvuju za konačni sporazum.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022