Vesti
Politika

Najavljeno uklanjanje robe "koja nije u skladu sa Ustavom"

Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
Najavljeno uklanjanje robe
Ilustracija (Foto Kim)

Prema njenom objašnjenju, takva roba "nije u skladu sa Ustavom Kosova", saopšteno je iz ovog ministarstva.

"Naredbom se nalaže da Inspektorat tržišta ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom", poručuje se u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Građani Gračanice nezadovoljni su najnovijom odlukom Vlade Kosova.

"Ne odgovaraju nam mere koje se provode na administrativnom prelazu, ta zabrana robe", kaže meštanka Gračanice Dijana Arsić.

"Pred formiranje nove vlade uvodi se ta mera. To je čista nemoć Kurtija na samom odlasku, ništa drugo. To da roba iz Srbije ima nalepnicu "Republika Kosovo", to nikada neće da bude. Nikad", uveren je stanovnik Gračanice.

Uvođenje novih mera "reciprociteta" prema robi iz Srbije izazvalo je brojne reakcije na Kosovu, ali i u međunarodnim krugovima. Predsednik Kosova Hašim Tači je poslednju odluku Aljbina Kurtija nazvao "patriotskom obmanom", dok je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak kazao da će ova uredba negativno uticati na dijalog. Ostale vesti

Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020
Da li je Kosovo tema protesta?
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio oštre mere u borbi protiv koronavirusa. Okupljeni su podsećali, između ostalog, da je „Kosovo deo Srbije“. Deo demonstranata tokom večeri je upao u Skupštinu, nakon čega je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Građani su se sinoć okupljali i u Novom sadu i Kragujevcu. Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna koliko je visoko na agendi nezadovoljnih politikom predsednika Srbije aktuelna situacija u vezi sa Kosovom.
  • 08.07.2020
Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste
Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve parlamentarne političke stranke da joj se pridruže u usvajanju Rezolucije, kojom će od vlade u Prištini biti zatraženo da razreši svoje članove koji se, kako je ocenila, pridružuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u političko-diplomatskoj bici protiv ovdašnjih vlasti.
  • 08.07.2020
Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020