Vesti
Politika

Najavljena nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

Do kraja nedelje u Briselu bi trebalo da bude održana nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je za N1.
Najavljena nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Teme tehničkog dijaloga nisu precizirane, ali se očekuje nastavak pregovora u vezi sa registarskim tablicama, u vezi sa kojima dogovor nije postignut šest meseci trajanja mandata Radne grupe.

N1 navodi i da je neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije kazao je da je neophodno da se što pre pronađe rešenja za tablice gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, jer je to pitanje urgentno i može izazvati novu krizu ukoliko ne bude hitno rešeno.

Ovaj zvaničnik je naveo i da postoje ozbiljni pomaci u vezi sa drugim temama. Najbliži dogovoru dve strane su u vezi sa pitanjem nestalih, gde su dve reči neusaglašene. Druga tema koja je blizu dogovora je u vezi sa energetikom:

"U toku je izrada mape puta koja bi trebalo da omogući da se onaj deo dogovora koji je završen konačno stavi u pogon".

Ako dve strane postignu dogovor o ključnim pitanjima tokom tehničkog dijaloga, u Briselu se nadaju da bi već u maju mogao biti organizovan i susret na najvišem nivou.

Isti izvor N1 u EU ponovio je ranije navode iz zvaničnog Brisela da je sastanak Aleksandar Vučić-Aljbin Kurti besmislen ukoliko tokom ovog sastanka ne dođe do nekog dogovora.

U Brisel kao deo problema vide to da su i Kurti i Vučić "dve snažne ličnosti" koje do sada nisu mogle da se usaglase ni oko čega.

Izvor N1 je naveo i da tokom dva susreta Vučić-Kurti nije ni bilo dijaloga, već da su i Vučić i Kurti održali "po monolog", koji je pokazao dva različita viđena dijaloga, procesa pregovora, ali i budućih rezultata.

Ipak, u zvaničnom Briselu zadovoljni su što su dvojica zvaničnika pokazali "i volju i želju" da dođu ponovo u Brisel kako bi nastavili pregovore.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022