„Najave samostalnog formiranja ZSO politički marketing“

Uprkos brojnim najavama i porukama da će 20. aprila samostalno započeti formirajne Zajednice srpskih opština, Srpska lista je ipak odlučila da sačeka.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Tanjug)

Ovo nije prvi put da predstavnici Srpske liste najave, pa odustanu od samostalnog formiranja Zajednice srpskih opština. Iako je ZSO dogovorena pre 5 godina u Briselu, još uvek je samo mrtvo slovo na papiru.

Ovoga puta, kako je rečeno danas u Zvečanu, Srbi će sačekati još tri i po meseca. Toliko vremena je Evropska unija dala Prištini da formira ZSO.

Bivši poslanik u Skupštini Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić tvrdi da jednostrano formiranje Zajednice ne bi imalo nikakvu pravnu težinu jer, kako objašnjava, sve odluke moraju biti usvojene u Vladi i Skupštini.

“Ako vi hoćete da, unutar nekog sistema kao što je kosovski, integrišete ili nametnete jedan novi organ, a taj organ može da funkcioniše samo ako ga odobri parlament, podrazumeva se da bez odluke parlamenta, on ne bi imao nikakvu pravnu težinu. Sa druge strane, političke, ja sam ne samo tražio, nego i molio da naši odbornici odustanu od te ideje, jer to ne može proizvesti velike pozitivne efekte po Srbe, nego samo negativne, za sve one koji budu uključeni u grupaciju ljudi koja bi mogla da usvaja nešto bez odobrenja parlamenta Kosova“, rekao je Rašić.

Sa njim se slaže i profesor Ustavnog prava Mazlum Baraliju koji kaže da ova inicijativa Srpske liste nije u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Baraliju tvrdi da su kosovske institucije dužne da formiraju Zajednicu srpskih opština i predstavnicima Srba poručuje da sačekaju.

“Treba čekati jer će po Brisleskom sporazumu Srpska lista i predstavnici Srba na Kosovu imati četiri člana za formiranje statuta ZSO. Treba čekati jer se i u izveštaju iz Brisela izričito traži od institucija da za 4 meseca formiraju Asocijaciju. Ne treba žuriti jer ona ni ovako, ni onako, neće imati pravnih efekata“, kaže Baraliju.

Za direktora Centra za mir i toleranciju Nenada Maksimovića, najave Srpske liste da će samostalno formirati ZSO predstavljaju politički marketing.

Maksmović kaže da je Srpska lista, po ko zna koji put, iskoristila moć ubeđivanja i ubedila narod da će se nešto krupno dogoditi, a to se nije desilo.

“Evropska unija je dala rok i verujem da EU mnogo ozbiljnije pristupa procesu formiranja ZSO i u odnosu na Prištinu i u odnosu na te Srbe u kosovskim institucijama. Ali, opet bih napomenuo da je ZSO apsolutno mogla biti formirana po istim principima, uz ista ovlašćenja, još 2009. godine. Međutim, očigledno je da ne postoji niti politička volja, niti praktično znanje svih aktera uključenih u proces da se Zajednica formira“, smatra Maksimović.

Srpski političari su početkom prošle godine najavljivali da će ZSO samostalno formirati za Sretenje, 15. februara. Do toga, ni posle najnovijeg obećanja da je termin formiranja 20. april ove godine, još uvek nije došlo, a veliki je znak pitanja hoće li se to desiti usred sezone kupanja i godišnjih odmora.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane