Vesti
Politika

"Nadamo se inicijativi koja će omogućiti nastavak dijaloga"

Ana Brnabić je izjavila da je u razgovoru sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom bilo reči o tome koliko je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i izrazila nadu da će se pojaviti inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita stavove i okrene se regionalnoj saradnji.
Johanes Han i Ana Brnabić (Foto Tanjug)

"Pričali smo o dijalogu, koliko je važan i koliko ima posledica to što je prekinut. Nismo ulazili dublje u to jer mi se čini da je rečeno sve što ima da se kaže. Nadam se da će postojati inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita svoje stavove i okrene se regionalnoj saradnji a ne onome što ja mislim da je samoizolacija. (Uvodjenje taksi) šteti nama u centralnoj Srbiji ali svakako najviše ljudima koji žive na Kosovu", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Vladi Srbije.

Nakon sastanka sa Hanom, premijerka je rekla da će Srbija nastaviti da pokazuje da je regionalna saradnja jedini mogući put za budućnost i najavila da će Beograd i Skoplje uskoro potpisati bilateralne sporazume koji se tiču granične saradnje.

"Svaka inicijativa na koju budemo pozvani, mi ćemo učestvovati i slati pozitivne poruke oko dalje saradnje i pomirenja dva naroda", rekla je ona.

Evropski komesar za pregovore o proširenju izjavio je da ne želi da komentariše unutrašnja dešavanja na Kosovu, ali je izrazio nadu da će na Kosovu uskoro biti održani izbori koji će omogućiti da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

"Nije dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, nadam se na osnovu najava da će uskoro doći do izbora koji će promeniti političku situaciju na Kosovu što će nam omogućiti da obnovimo dijalog. Za tango je potrebno dvoje. Za to je potrebna politički razjašnjena situacija i nadamo se da će se to desiti što pre", rekao je.

Han je prethodno kazao da su dijalog Beograda i Prištine i postizanje trajnog rešenja ključni za napredak celog regiona.

On je rekao da je odlazeća Evropska komisija bila posvećena regionu i da je mnogo postignuto, ali da nedavni događaji bacaju senku na taj napredak. Dodao je da je buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rešena da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020