Vesti
Politika

"Nadam se da će lideri u Prištini imati hrabrost da donesu prave odluke"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se svakog dana nada da će političari u Prištini imati, kako kaže, dovoljno hrabrosti i odgovornosti da promene odluke kako bi dijalog mogao da se nastavi.
Ana Brnabić (Foto N1)

Dodaje da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona u tom pogledu veoma važna za pozicioniranje Srbije.

Brnabić ističe i da su razgovori sa Makronom protekli bolje nego što je bilo ko očekivao i da mu je vlast zahvalna za sve šta je rekao i za sve signale koje je dao, a premijerka smatra da signali idu u pravcu da ništa nije gotovo kada je u pitanju Kosovo.

"Mi smo bukvalno spremni svaki dan da se vratimo za sto i nastavimo dijalog, to je jedini način da imate stabilnost", rekla je.

Ona je pomenula i istraživanje prema kojem 91 odsto građana na teritoriji Kosova ne želi zamrznuti konflikt i status kvo, već želi nastavak dijaloga.

"Nadam se da će lideri u Prištini umeti da saslušaju sve građane koji žive na Kosovu, da će imati hrabrosti i političku odgovornost da donesu odluku koja je najbolja, za ceo region", zaključila je.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020