Vesti
Politika

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsednica skupštine Vjosa Osmani potvrdila je da je samo 31 poslanik bio prisutan u sali prilikom glasanja i da nije bilo kvoruma za donošenje odluke, preneo je Kosovo onlajn pisanje lista Zeri.

Zakon, kojim se najpre definišu "vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova", među kojima i ta, da je "oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova", kao i da predviđa obavezu javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, naišao je na brojne kritike.

Ambasadori SAD, Nemačke, Švajcarske, Kancelarija EU i OEBS, poručili su da se takvim zakonom kriminalizuje sloboda govora i krše prava građana, dok je iz Beograda stigla poruka da se kroz zakon vide namere Prištine uperene protiv Srba.

Od tada se nacrt više puta našao pred kosovskim poslanicima, ali nijednom nije bio obezbeđen kvorum za glasanje.

Postupak u vezi sa usvajanjem Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020