Vesti
Politika

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan

Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Od 68 poslanika u sali 35 je glasalo za a jedan je bio protiv. Uzdržanih nije bilo.

U nacrtu zakona, koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je "OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona biće krivično gonjen".

Ovom nacrtu usprotivili su se poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK), tvrdeći da neki članovi ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje, te da se prema ponuđenom tekstu može smatrati da se zakon meša u slobodu izražavanja i razmišljanja na Kosovu.

Delovima zakona protivi se i pokret Samoopredeljenje, a međunarodne diplomate u Prištini izrazile su zabrinutost.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020