Vesti
Politika

Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje

Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Zakon je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine.

Sada kada je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada podržala je nacrt zakona i uputila ga skupštini.

U nacrtu se navodi da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova.

Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima kako u zemlji tako i inostranstvu".

Nalaže se institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK, zatim predviđa uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na sukob okončan 1999. godine.

Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona, biće krivično gonjen.

Kosnet: Predloženi zakon pogrešan

Navodi iz nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je američki ambasador.

Savetovao je i upitao albanske političare u Prištini "kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i Kovid -19".

Ako kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene.

Kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Kosovska vlada odobrila je nacrt zakona dan pošto je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje osumnjičenog kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Najava glasanja brine i Srbe

Predstavnici Srba na KiM ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Primer je slučaj bivšeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, osuđenog prvostepeno krajem prošle godine u Prištini.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja, kada je rekao da je povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije.

Todosijević je tada rekao da je "slučaj Račak izmišljen", te da su "upravo ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao".

Todosijević je onda osuđen na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Drecun: Cilj zakona o OVK da zatraši svedoke i spreči istinu o zločinima

Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za KiM, Milovana Drecuna, nacrt zakona o vrednostima OVK nije ništa drugo osim pokušaj da Srbi, pod pretnjom sankcija, prihvate albansku verizju događaja iz 1998. i 1999. ali i nastojanje da ih spreče da govore o zločinima počinjenim nad njima.

Drecun za Tanjug navodi da je glavni cilj zakona da se zastraše potencijalni svedoci u sudskim procesima, kojim mogu da budu pokrenuti protiv vođa OVK od specijalizovanih sudskih veća u Hagu.

"Način na koji je napisan zakon nedvosmisleno upućuje na zaključak da Albanci žele da spreče svedoke, da iznesu istinu i činjence o zločinima OVK ili će ako se ogluše o zakon biti najteže kažnjeni kada se vate na KiM i označeni kao izdajnici", naveo je Drecun.

Podsetio je da zakon štiti rat koji je vodila OVK, zatim veterane, arhivu, generalni štab na čijem čelu je bio Agim Čeku, politčku upravu OVK na čelu sa Hašimom Tačijem i štabove operativnih zona u kojima su, kako dodaje, bili zločinici Haradinaj, Ljimaj i drugi.

"Upravo iz te formulacije jasno je da se radi o zaštiti onih koji mogu da se nađu na optužnici i da budu suđeni. Nema dileme da je zakon napisan da bi ometao utvrđivanje istine o zločinima OVK i sudske procese protiv pripadnika OVK ako do njihovog procesuiranja dođe", rekao je DrecunOstale vesti

Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020