Vesti
Politika

Nacrt izveštaja Fon Kramon o Kosovu: Normalizacija odnosa prioritet

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je prioritet i preduslov za pristupanje EU, navodi se u nacrtu izveštaja o Kosovu koji je za Evropski Parlament pripremila izvestilac Viola Fon Kramon Taubadel.

Nacrt izveštaja Fon Kramon o Kosovu: Normalizacija odnosa prioritet
Viola fon Kramon-Taubadel (Foto CC-BY-SA Stephan Röhl/www.boell.de)

“Evropski parlament poziva na aktivan i konstruktivan angažman u okviru dijaloga kojim upravlja EU, a koji vodi Specijalni predstavnik, u potrazi za sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u izveštaju i ponavlja poziv da se nastavi sa primenom do sada postignutih sporazuma.

Fon Kramon je u izveštaju podsetila da pet država članica EU nije priznalo Kosovo i ponovo ih pozvala da to učine.

“Priznanje bi bilo korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije,” navodi ona.

Ona je pozdravila i odluku vlasti u Prištini da ukinu carine na proizvode iz Srbije, uz ocenu da je to omogućilo nastavak dijaloga sa Beogradom.

Kako je navela u izveštaju, “primljen je k znanju i potpis na sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od 4. septembra u Vašingtonu” i naglašava da je “transatlantska saradnja ključan factor za regionalnu stabilnost”.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ponovila je podršku radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i naglasila potrebu da im se omogući nastavak rada, nezavisno i bez ikakvog spoljnog uticaja.

Viola Fon Kramon je u izveštaju pozdravila usvajanje pravnih akata koji se odnose na vladavinu prava i usvajanje mera kojima se ograničava mogućnost spoljnog uticaja na pravosuđe, ali izrazila i žaljenje zbog izostanka primene tih propisa.

Naglasila je potrebu za jačom borbom protiv korupcije i traži dalja poboljšanja zakonskih odredbi koje se odnose na zamrzavanje, zaplenu i povraćaj sredstava, ali i poziva na donošenje konačnih presuda u slučajevima visoke korupcije, organizovanog i finansijskog kriminala, pranja novca i terorizma.

Pozdravljajući posvećenost Kosova da napreduje na putu ka EU, kao i veliku podršku stanovništva takvoj politici, izvestilac za Kosovo je izrazila žaljenje zbog “ograničenog napretka u primeni Evropske reformske agende” i poziva vlasti na Kosovu da se time pozabavi, kako bi ubrzala pro-EU reforme.

Viola Fon Kramon je u izveštaju pozvala i Evropski Savet da hitno nastavi sa postupkom ukidanja viza Kosovu i da pokažu svoju posvećenost procesu proširenja EU.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020