Vesti
Politika

Nacrt izveštaja Fon Kramon o Kosovu: Normalizacija odnosa prioritet

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je prioritet i preduslov za pristupanje EU, navodi se u nacrtu izveštaja o Kosovu koji je za Evropski Parlament pripremila izvestilac Viola Fon Kramon Taubadel.

Nacrt izveštaja Fon Kramon o Kosovu: Normalizacija odnosa prioritet
Viola fon Kramon-Taubadel (Foto CC-BY-SA Stephan Röhl/www.boell.de)

“Evropski parlament poziva na aktivan i konstruktivan angažman u okviru dijaloga kojim upravlja EU, a koji vodi Specijalni predstavnik, u potrazi za sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u izveštaju i ponavlja poziv da se nastavi sa primenom do sada postignutih sporazuma.

Fon Kramon je u izveštaju podsetila da pet država članica EU nije priznalo Kosovo i ponovo ih pozvala da to učine.

“Priznanje bi bilo korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije,” navodi ona.

Ona je pozdravila i odluku vlasti u Prištini da ukinu carine na proizvode iz Srbije, uz ocenu da je to omogućilo nastavak dijaloga sa Beogradom.

Kako je navela u izveštaju, “primljen je k znanju i potpis na sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od 4. septembra u Vašingtonu” i naglašava da je “transatlantska saradnja ključan factor za regionalnu stabilnost”.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ponovila je podršku radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i naglasila potrebu da im se omogući nastavak rada, nezavisno i bez ikakvog spoljnog uticaja.

Viola Fon Kramon je u izveštaju pozdravila usvajanje pravnih akata koji se odnose na vladavinu prava i usvajanje mera kojima se ograničava mogućnost spoljnog uticaja na pravosuđe, ali izrazila i žaljenje zbog izostanka primene tih propisa.

Naglasila je potrebu za jačom borbom protiv korupcije i traži dalja poboljšanja zakonskih odredbi koje se odnose na zamrzavanje, zaplenu i povraćaj sredstava, ali i poziva na donošenje konačnih presuda u slučajevima visoke korupcije, organizovanog i finansijskog kriminala, pranja novca i terorizma.

Pozdravljajući posvećenost Kosova da napreduje na putu ka EU, kao i veliku podršku stanovništva takvoj politici, izvestilac za Kosovo je izrazila žaljenje zbog “ograničenog napretka u primeni Evropske reformske agende” i poziva vlasti na Kosovu da se time pozabavi, kako bi ubrzala pro-EU reforme.

Viola Fon Kramon je u izveštaju pozvala i Evropski Savet da hitno nastavi sa postupkom ukidanja viza Kosovu i da pokažu svoju posvećenost procesu proširenja EU.Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020