Vesti
Politika

Nacionalni savet Albanaca pod privremenim merama

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa nisu uspeli da se dogovore oko toga ko će biti predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.
Nacionalni savet Albanaca pod privremenim merama
Ilustracija (Foto JUGpress)

Prethodne noći u ponoć je istekao zakonski rok za izbor pa će, zbog toga, Nacionalni savet Albanaca biti pod privremenim merama, kako to zakon nalaže.

Nemogućnost dogovora izmedju Partije demokratskog delovanja (PDD), čiji je kandidat dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa koji je osvojio najviše glasova u tri opštine, i Pokreta za demokratski progres (PDP) čiji je kandidat Nezad Ljutfiu osvojio najviše glasova u Bujanovcu, proizvelo je ovu situaciju.

Na dogovor lokalne političke lidere nije uspeo da navede ni predsednik Kosova Aljbin Kurti na sastanku koji je juče u podne održan kod njega.

Kako Regionalna informativna agencija JUGpress saznaje, na sastanku kod Kurtija je Ragmi Mustafa predložio podelu mandata na po dve godine između njega i Ljutfiua, ali lider PDP Šćiprim Musliu nije hteo to da prihvati.

Odbijanje dogovora izazvalo je i vrlo oštru reakciju Kurtija.

Tom sastanku jedino nije prisustvovao predsednik Alternative za promene, koji je i predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi. Kandidat ove stranke na izborima za Nacionalni savet Albanaca bio je Levent Ćazimi, sin poginulog komandanta Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe Ridvana Ćazimija zvanog Komandant Leši.

Dobri poznavaoci prilika u Bujanovcu i Prepevu smatraju da je konačnu tačku na bilo kakav dogovor stavio način podele novca iz pomoći Vlade Kosova, a radi se o više od milion evra, za koji lideri drugih stranaka i nevladinog sektora optužuju Partiju za demokratsko delovanje (PDD), njenog predsednika i poslanika Šaipa Kamberija i dosadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafu.

Optužbe da su oni taj novac podelili stranačkim funkcionerima i aktivistima proteklih dana su javno objavljivali lideri drugih političkih stranaka koje deluju među Albancima.

Posle ovakvog ishoda i nepostizanja dogovora, pitanje je šta će biti sa vladajućom koalicijom u Bujanovcu.

Proteklih dana su se čule i izjave da PDD navodno preti da će srušiti lokalnu vlast u Bujanovcu ako ne dobije mesto predsednika Nacionalnog saveta Albanaca.Ostale vesti

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023
Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

  • 20.03.2023