Vesti
Politika

Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i bez pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.

Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Sedam sudija Ustavnog suda mobilizovano je da nađe argumente za takav scenario, prenosi prištinski list Koha ditore.

Izvor lista u Ustavnom sudu izjavio je da će dekret kojim je Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara iz Demokratskog saveza biti proglašen neustavnim, jer je donet bez odgovora Samoopredeljenja i njihovog predloga mandatara.

Međutim, presuda izričito ne kaže da Kosovo mora na prevremene izbore nakon obaranja vlade. Takođe će biti pružena mogućnost formiranja vlade bez stranke koja je pobednica prošlih izbora.

Prema ovom izvoru, Ustavni sud će odrediti rok od 15 dana u okviru kojeg stranka kojoj se predsednik obraća u zahtevu za davanje mandata, mora da predloži ime kandidata za premijera ili se izričito odriče ovog prava.

"Sedam sudija radi na pronalaženju argumenata za to. Jedan je protiv, dok jedan od devet sudija trenutno nije uključen u slučaj i ne verujem da će glasati, jer ima zdravstvenih problema i na lečenju je", rekao je ovaj izvor lista.Ostale vesti

Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020