Vesti
Politika

Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i bez pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.

Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Sedam sudija Ustavnog suda mobilizovano je da nađe argumente za takav scenario, prenosi prištinski list Koha ditore.

Izvor lista u Ustavnom sudu izjavio je da će dekret kojim je Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara iz Demokratskog saveza biti proglašen neustavnim, jer je donet bez odgovora Samoopredeljenja i njihovog predloga mandatara.

Međutim, presuda izričito ne kaže da Kosovo mora na prevremene izbore nakon obaranja vlade. Takođe će biti pružena mogućnost formiranja vlade bez stranke koja je pobednica prošlih izbora.

Prema ovom izvoru, Ustavni sud će odrediti rok od 15 dana u okviru kojeg stranka kojoj se predsednik obraća u zahtevu za davanje mandata, mora da predloži ime kandidata za premijera ili se izričito odriče ovog prava.

"Sedam sudija radi na pronalaženju argumenata za to. Jedan je protiv, dok jedan od devet sudija trenutno nije uključen u slučaj i ne verujem da će glasati, jer ima zdravstvenih problema i na lečenju je", rekao je ovaj izvor lista.Ostale vesti

EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020