Vesti
Politika

Na severu Kosova radnje i danas pod ključem

U severnom delu Mitrovice ni danas ne rade privatne trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, pijaca, kiosci, apoteke...
Na severu Kosova radnje i danas pod ključem
Severna Mitrovica (Radio Kontakt Plus)

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je juče da pod ovakvim uslovima ne mogu da posluju i upozorava da će se ovo stanje produžiti ako situacija ostane ovakava.

Napominje da su upozorili Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da će do ovoga doći i ističe da sada sve zavisi od njihovih daljih koraka.
“Iz Beograda su najavili pomoć, međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kada će ovo trajati, sve će zavisiti od situacije na terenu” – kaže Petrović.

Do kada će ovakvo stanje trajati, zavisi od toga kako se bude odvijala situacija na terenu, dodaje Petrović.

U svemu ovome, najviše trpe građani, kojima Petrović poručuje da im se pridruže u pronalaženju rešenja trenutne situacije.

“Nismo bili u mogućnosti da radimo, trudili smo se, izdržali smo ovih sedam meseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rešenje i nastavimo normalan život ovde na severu” – rekao je Petrović.

Taksi prevoznici u severnom delu Mitrovice takođe ne rade.

Slična situacija je i u ostale tri opštine na severu Kosova.

Nakon najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o otvaranju privremenih veleprodaja na severu, dva kamiona sa osnovnim životnim namirnica za prodaju, bila su parkirana juče popodne ispred Administrativne kancelarije u naselju Bošnjačka mahala, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020