Vesti
Politika

Na severu Kosova radnje i danas pod ključem

U severnom delu Mitrovice ni danas ne rade privatne trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, pijaca, kiosci, apoteke...
Na severu Kosova radnje i danas pod ključem
Severna Mitrovica (Radio Kontakt Plus)

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je juče da pod ovakvim uslovima ne mogu da posluju i upozorava da će se ovo stanje produžiti ako situacija ostane ovakava.

Napominje da su upozorili Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da će do ovoga doći i ističe da sada sve zavisi od njihovih daljih koraka.
“Iz Beograda su najavili pomoć, međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kada će ovo trajati, sve će zavisiti od situacije na terenu” – kaže Petrović.

Do kada će ovakvo stanje trajati, zavisi od toga kako se bude odvijala situacija na terenu, dodaje Petrović.

U svemu ovome, najviše trpe građani, kojima Petrović poručuje da im se pridruže u pronalaženju rešenja trenutne situacije.

“Nismo bili u mogućnosti da radimo, trudili smo se, izdržali smo ovih sedam meseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rešenje i nastavimo normalan život ovde na severu” – rekao je Petrović.

Taksi prevoznici u severnom delu Mitrovice takođe ne rade.

Slična situacija je i u ostale tri opštine na severu Kosova.

Nakon najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o otvaranju privremenih veleprodaja na severu, dva kamiona sa osnovnim životnim namirnica za prodaju, bila su parkirana juče popodne ispred Administrativne kancelarije u naselju Bošnjačka mahala, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020