Vesti
Politika

Na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica usvojeno 11 tačaka

Na dnevnom redu prve redovne sednice Skupštine opštine Gračanica je bilo jedanaest tačaka i sve su usvojene.
Na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica usvojeno 11 tačaka
Sednica SO Gračanica (Foto Kim)

Među tačkama dnevnog reda bila je Odluka o davanju opštinske nepokretne imovine na kratkoročno korišćenje. Direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković podsetio je na potrebu Centralne izborne komisije (CIK) za nastavkom korišćenja poslovnog prostora  u Tržnom centru "Gračanica".

"U prethodnom periodu CIK je koristila lokale u Tržnom centru ’Gračanica’. To korišćenje se nastavlja, s tim što je istekao rok. Sada je potrebno da se usvoji ponovo odluka o korišćenju za naredne četiri godine. Naravno, podrazumeva se da korišćenje nepokretnosti opštine bude bez novčane nadkoknade“, kazao je Trajković.

Usvojen je i predlog o davanju opštinske nepokretnosti na dugoročno korišćenje. Direktor Odeljenja za katastar Nikola Marinković izneo je pred odbornike zahtev vladike Teodosija i Eparhije raško-prizrenske.

"Dobili smo dva zahteva za proglašenje imovine od opšteg interesa i korišćenje imovine na period od 99 godina. U pitanju su dve katastarske parcele: jedna u Gračanici, a druga u Lapljem Selu, koje bi bile iskorišćene za izgradnju Parohijskog doma", naveo je Marinković.

Godišnji izveštaj o radu Odeljenja za obrazovanje i kulturu iznela je njegova direktorka Brankica Nićić.

"Što se tiče izveštaja za Odeljenje za obrazovanje i kulturu, za predhodnu godinu na teritoriji opštine Gračanica postoje su tri predškolske ustanove sa svojim isturenim odeljenjima, devet osnovnih, osam srednjih škola sa isturenim odeljenjima. Takođe, postoji i devet Domova kulture. Tu spadaju ustanove Odeljenja omladine i sporta koje nema svoj budžet“, rekla je ona.

Nićićeva je ukazala i na problem koji se tiče smanjenog budžeta za Odeljenje za obrazovanje i kulturu. Od prvobitne 923.00 evra koliko je nadležno ministarstvo izdvajalo, iznos je višestruko umanjen i za poslednje dve godine iznosi 27.958.

“Odeljenje za obrazovanje i kulturu na različite načine pomaže ustanove kroz plaćanje računa za komunalije i struju, plaćanje transporta za različite seminare i sportska takmičenja, nabavku higijenskog i dezinfekcionog materijala, nabavku ogreva, inventara, IT opreme i još mnogo pratećih usluga“, dodala je ona.

Sa ciljem poboljšanog monitoringa bezbednosne situacije i podizanja svesti o izazovima koji se tiču sigurnosti građana opštine Gračanica, usvojena je Odluka o osnivanju opštinskog Odbora za bezbednost zajednica.

Velika polemika u SO Gračanica razvila se oko usvajanja izveštaja o radu Odeljenja za omladinu i sport koje, kako je naglašeno, gotovo da nema budžet za aktivnosti. Kako je naglasio direktor odeljenja Dušan Cvejić, problem sa kojim se suočavaju lokalni sportisti je nemanje sportskog lekara. Sonja Ilić Odalović, odbornica i fizijatar Doma zdravlja Gračanica, ponudila je pomoć za formiranje lekarskog tima za sportiste.

Neposredno pre sednice SO Gračanica je održana i prva redovna sednica Odbora za politiku i finansije.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023