Vesti
Politika

Na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica usvojeno 11 tačaka

Na dnevnom redu prve redovne sednice Skupštine opštine Gračanica je bilo jedanaest tačaka i sve su usvojene.
Na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica usvojeno 11 tačaka
Sednica SO Gračanica (Foto Kim)

Među tačkama dnevnog reda bila je Odluka o davanju opštinske nepokretne imovine na kratkoročno korišćenje. Direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković podsetio je na potrebu Centralne izborne komisije (CIK) za nastavkom korišćenja poslovnog prostora  u Tržnom centru "Gračanica".

"U prethodnom periodu CIK je koristila lokale u Tržnom centru ’Gračanica’. To korišćenje se nastavlja, s tim što je istekao rok. Sada je potrebno da se usvoji ponovo odluka o korišćenju za naredne četiri godine. Naravno, podrazumeva se da korišćenje nepokretnosti opštine bude bez novčane nadkoknade“, kazao je Trajković.

Usvojen je i predlog o davanju opštinske nepokretnosti na dugoročno korišćenje. Direktor Odeljenja za katastar Nikola Marinković izneo je pred odbornike zahtev vladike Teodosija i Eparhije raško-prizrenske.

"Dobili smo dva zahteva za proglašenje imovine od opšteg interesa i korišćenje imovine na period od 99 godina. U pitanju su dve katastarske parcele: jedna u Gračanici, a druga u Lapljem Selu, koje bi bile iskorišćene za izgradnju Parohijskog doma", naveo je Marinković.

Godišnji izveštaj o radu Odeljenja za obrazovanje i kulturu iznela je njegova direktorka Brankica Nićić.

"Što se tiče izveštaja za Odeljenje za obrazovanje i kulturu, za predhodnu godinu na teritoriji opštine Gračanica postoje su tri predškolske ustanove sa svojim isturenim odeljenjima, devet osnovnih, osam srednjih škola sa isturenim odeljenjima. Takođe, postoji i devet Domova kulture. Tu spadaju ustanove Odeljenja omladine i sporta koje nema svoj budžet“, rekla je ona.

Nićićeva je ukazala i na problem koji se tiče smanjenog budžeta za Odeljenje za obrazovanje i kulturu. Od prvobitne 923.00 evra koliko je nadležno ministarstvo izdvajalo, iznos je višestruko umanjen i za poslednje dve godine iznosi 27.958.

“Odeljenje za obrazovanje i kulturu na različite načine pomaže ustanove kroz plaćanje računa za komunalije i struju, plaćanje transporta za različite seminare i sportska takmičenja, nabavku higijenskog i dezinfekcionog materijala, nabavku ogreva, inventara, IT opreme i još mnogo pratećih usluga“, dodala je ona.

Sa ciljem poboljšanog monitoringa bezbednosne situacije i podizanja svesti o izazovima koji se tiču sigurnosti građana opštine Gračanica, usvojena je Odluka o osnivanju opštinskog Odbora za bezbednost zajednica.

Velika polemika u SO Gračanica razvila se oko usvajanja izveštaja o radu Odeljenja za omladinu i sport koje, kako je naglašeno, gotovo da nema budžet za aktivnosti. Kako je naglasio direktor odeljenja Dušan Cvejić, problem sa kojim se suočavaju lokalni sportisti je nemanje sportskog lekara. Sonja Ilić Odalović, odbornica i fizijatar Doma zdravlja Gračanica, ponudila je pomoć za formiranje lekarskog tima za sportiste.

Neposredno pre sednice SO Gračanica je održana i prva redovna sednica Odbora za politiku i finansije.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022