Vesti
Politika

"Na poruke mira Priština odgovara porukom rata"

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun navodi za RTS da su Albanci pažljivo birali trenutak za akciju na severu Kosova. Ističe da ovom brutalnom akcijom šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju. Ističe da je bitno sačuvati jedinstvo Srba. Poziva na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da Priština ovom akcijom pokazuje da ne želi da dođe do nastavka dijaloga.

"Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu Kosova i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije", objašnjava Drecun.

Dodaje da je Priština pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na severu Kosova.

"Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zaseda Narodna Skupština Republike Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata", navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Ističe da je juče na sednici u Narodnoj Skupštini predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji, uprkos činjenici da se tamo nalaze Nato snage u sastavu Kfora.

Ističe da Kfor nije trebao da dozvoli brutalnu upotrebu sile.

Dodaje da je u ovoj situaciji jako bitno očuvati jedinstvo Srba i da se deluje u čvrstoj koordinaciji i dogovoru sa Beogradom.

"Srpski narod ne sme da dozvoli da bude isprovociran, da dođe do nekih ozbiljnijih sukoba, do primene nasilja od strane Prištine, da se neda povod za tako nešt, da ne bi onda odgovornost bila prebačena na srpsku stranu jer oni očigledno to žele da urade", ocenjuje Drecun.

Poziva na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021