Vesti
Politika

Na molitvi za uhapšene ponovljena preteća poruka: Ko potpiše njega ubiše

Ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu održana se "Molitva za uhapšene" u znak protesta zbog hapšenja lidera ekstremno desničarske organizacije Narodne patrole Damnjana Kneževića i urednika portala Srbin info Dejana Petra Zlatanovića. Kaka javlja reporterka N1, ispred hrama na Tašmajdanu okupilo se daleko manje ljudi nego na protestu desničara 15. februara, a ponovljena je preteća poruka "Ko potpiše njega ubiše", upućena predsedniku Aleksandru Vučiću uoči nastavka dijaloga o Kosovu u Brieslu.
Na molitvi za uhapšene ponovljena preteća poruka: Ko potpiše njega ubiše
Okupljanje ispred Crkve Svetog Marka (Foto N1)

Knežević i Zlatanović uhapšeni su posle protesta desničara protiv evropskog plana za Kosovo, održanog na Dan državnosti, a zbog pretećih poruka koje su tokom svojih govora uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Osumnjičeni su da su izvršili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, a sud im je odredio jednomesečni pritvor.

Za večeras je prvobitno bio planiran protest ispred Spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu, u Ulici kralja Milana, ali policija zabranila održavanje tog skupa.

Nakon odluke policije, jedan od organizatora skupa, profesor Dejan Mirović, pozvao je na „molitvu za uhapšene“ ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Obraćajući se okupljenima, Mirović je od predsednika Aleksandra Vučića zatražio da prikaže tzv. francusko-nemački, odnosno evropski plan za Kosovo, optuživši ga da će u ponedeljak u Briselu „potpisati secesiju 15 odsto teritorije“.

Rekao je i da je „žalosno i strašno“ šta se u pritvoru radi Zlatanoviću koji štrajkuje glađu, a niko, kako je rekao, ne pokazuje samilost.

Poručio je i da učesnici protesta nisu neutralni kada je reč o Ukrajini, već da su na strani Rusije koja, kako je podsetio, ima veto u Savetu bezbednosti UN.

Skupu prisustvuje i Radmila Vasić iz Dveri koja je rekla da nije tu kao političarka, već kao sestra i neko ko je „isteran sa Kosova i Metohije“.

Upitala je i kako se Vučić prepoznao u rečenici „ko potpiše njega ubiše“, i ocenila kako su Knežević i Zlatanović predsedniku hteli samo da poruče da nema ovlašćenja da bilo šta u vezi sa Kosovom dogovara u Briselu.

Ta preteća poruka, zbog koje je Zlatanović i priveden, bila je ispisana i na jednom transparentu na večerašnjem skupu.

Nakon govora, okupljeni su se uputili do obližnje Ruske crke kako bi zapalili sveće, ali budući da je ta bogomolja bila zatvorena, sveće su zapalili ispred, nakon čega su se razišli.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023