Vesti
Politika

Na Kosovu smešteno više od 600 Avganistanca

Privremeni smeštaj na Kosovu dobila su 683 avganistanska državljana, izjavio je danas Radiju Slobodna Evropa ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
Na Kosovu smešteno više od 600 Avganistanca
Dolazak Avganistanaca na Kosovo (Foto Rojters)

Osim u kampu Bečel-Enka u Uroševcu, 91 avganistinski civil smešten je i u američku vojnu bazu Bondstil, koja se, takođe, nalazi na teritoriji te opštine.

Svečlja je rekao i da će se prijem avganistanskih civila na osnovu plana za njihov prihvat nastaviti tokom tekuće nedelje.

Kako navodi RSE, kosovske vlasti su ranije saopštile da će prihvatiti oko 2.000 avganistanskih državljana koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zemljama članicama NATO.

Na osnovu važećih zakona, avganistanske izbeglice na teritoriji Kosova mogu da borave najviše godinu dana, a očekuje se da će privremeno boraviti na Kosovu dok se ne pripremi njihova dokumentacija za odlazak u SAD ili u druge članice NATO.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021