Vesti
Politika

Na Kosovu složni: ’’Otvoreni Balkan’’ nije za nas

Iako je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio da podržava "Otvoreni Balkan" jer je, po njegovom mišljenju, koristan za region i EU, šefovi poslaničkih grupa političkih partija kosovskih Albanaca su protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi, uglavnom zato što Srbija ne priznaje Kosovo.
Na Kosovu složni: ’’Otvoreni Balkan’’ nije za nas
Priština (Foto arhiva Kim)

Vršiteljka dužnosti šefice poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari-Ljilja je inicijativu "Otvoreni Balkan", koja je nedavno dobila saglasnost Evropske unije, nazvala "preprekom procesima kroz koje Kosovo prolazi", uključujući tu i dijalog sa Srbijom. Prema njenim navodima, Kosovu je potrebna inicijativa u kojoj se tretira kao ravnopravno.

"Ne postoji ne postoji nikakva korist za Kosovo za učešće u "Otvorenom Balkanu", zaključila je ona.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Abeljard Tahiri je ponovio da Kosovo treba "da bude u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, a ne sa drugim agendama koje nisu vezane za Evropsku uniju".

"Moramo da i dalje budemo rezervisani prema ovoj inicijativi, mislimo da postoje neka pitanja koja treba da se reše između dve zemlje, između Republike Kosovo i Srbije. Pre svega, mislimo da su inicijative za Zapadni Balkan, koje proističu iz Berlinskog procesa, veoma važne", rekao je on.

Ni njegov prezimenjak i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri, uprkos podršci koju je Evropska unija dala inicijativi "Otvoreni Balkan", nije promenilo svoj prethodni stav.

Prema Tahirijevim rečima, "Kosovu su potrebni prijatelji, a ne advokat" i zbog toga neće postati deo ove inicijative.

"Kosovo neće postati deo ’Otvorenog Balkana‘, kada ga Srbija ne priznaje. Svaki drugi pokušaj je pogrešan. Naše inicijative treba da idu u ovom pravcu: doslednost naših zahteva za članstvom u NATO, doslednost i precizna strategija u vezi sa evropskim integracijama i priznanjem od strane EU petorke (koja nije priznala Kosovo). Svaka druga inicijativa je dobra prilika za fotografisanje, ali nema pozitivnog uticaja na Kosovo... Ne trebaju nam advokati, trebaju nam prijatelji", rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su juče u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i pozvao njene članice da je ostave otvorenom, a preostale partnere sa Zapadnog Balkana da joj se priključe. U obraćanju učesnicima samita inicijative koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, a održan je u Tirani, rekao je da je svaka regionalna saradnja zasnovana na pravilima i vrednostima EU "ne samo da dobrodošla, već je i korisna i za region i za EU".Ostale vesti

Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022