Vesti
Politika

"Na Kosovu je malo šta slučajno"

Albanci treba već jednom da preuzmu odgovornost za bezbednost Srba i da prestanu da traže izgovore za nepronađene počinioce, rekao je sinoć zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.
Branimir Stojanović (Foto screenshoot RTS)

Stojanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je atmosfera takva da mnogi radikalni elementi žele da podignu temperaturu do tačke ključanja.

Tada, prema njegovim rečima, ispaštaju oni najranjiviji, ljudi koji žive u naseljima poprilično udaljenim od većinskih srpskih opština.

“Mi smo slušali mnogo deklarativnih obećanja ali rezultata nema i to je gorko iskustvo koje vučemo iz prošlosti”, naveo je Stojanović.

Stojanović je istakao da Albanci treba već jednom da preuzmu odgovornost za bezbednost Srba i da prestanu da traže izgovore za nepronađene počinioce.

Zamenik kosovskog premijera ističe da će u narednom periodu učiniti sve, da će alarmirati Međunarodnu zajednicu, jer je njihova obaveza da stvore relativno pristojne uslove za život.

“Ono što nas život uči poslednjih 15 godina jeste da se na Kosovu malo šta dešava slučajno, bez nekog plana ili pozadine”, rekao je Stojanović i podsetio da su Srbi napadani od 2000. godine kako bi odustali od svog prostora.

Govoreći o sastanku srpskih predstavnika sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, Stojanović je rekao da im je nešto obećano ali da su i do sada obećavali.

“Tražili smo veći broj policajaca, da se zaposle policajci u Klini, da se povećaju bezbednosni uslovi, tražili smo video nadzor”, rekao je Stojanović.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021