Vesti
Politika

Na Kosovu drugi krug lokalnih izbora

Građani Kosova danas ponovo izlaze na birališta u 21 opštini, nakon što je u prvom krugu 17. oktobra u preostalih 17 odlučen pobednik.
Na Kosovu drugi krug lokalnih izbora
Ilustracija (Foto talas.rs)

Na Kosovu u sedam časova otvorena su biračka mesta za drugi krug lokalnih izbora.

Birališta su otovrena u Đakovici, Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovom Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši i Klokotu.

14. novembra na glasačkim listićima su samo po dva kandidata, odnosno imena onih koji su se plasirali kao kandidat sa najvećom podrškom, odnosno drugom najvećom podrškom tokom prvog kruga lokalnih izbora.

Drugi krug izbora održava se u 21 opštini, od kojih je samo jedna u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo, Klokot, a u kojima nijedan od biranih kandidata nije uspeo da dobije vise od 50 odsto glasova birača.

U Klokotu su kandidati za predsednika opštine Vladan Bogdanović iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama u trci je za mesto gradonačelnika Prištine sa kandidatom Pokreta Samoopredeljenje Arbenom Vitiom, i tu će se voditi najvažnija i najneizvesnija borba.

Glasanje će se obaviti u 1.638 biračkih mesta, koja će biti otvorena u nedelju od 07.00 časova, pa sve do 19.00.

CIK: Sva biračka mesta su otvorena na vreme

Centralna izborna komisija saopštila je da su u 21 opštini u kojima se održava drugi krug lokalnih izbora, sva biračka mesta otvorena na vreme.

Pravo glasa ima 1.260.571 birač.

Biračka mesta otvorena na vreme u Klokotu

Drugi krug lokalnih izbora održava se danas i u Klokotu. Birački materijal stigao je na vreme, glasanje je počelo tačno u sedam časova i odvija se bez problema, javlja reporter RTV Puls sa lica mesta.

U prvih pola sata na biračkom mestu u Klokotu glasalo je oko dvadesetak građana.

Glasa se za predsednika opštine Klokot između dvojice kandidata koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova: Vladana Bogdanovića iz Srpske liste i Strahinje Spasića iz Građanske inicijtive Srpska narodna sloga.

Pravo glasa u Klokotu, jednoj od najmanjih opština na Kosovu ima 3.675 građana.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022