Vesti
Politika

"Na Kosovu 80 odsto glasova za Vučića"

Potpredsednik SNS-a Marko Đurić izjavio je danas da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić osvojio 80 odsto glasova na biračkim mestima na KiM od ukupno obrađenog uzroka.
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

“Dakle, Vučić je osvojio četiri petine ukupnog broja glasova, odnosno gotovo 33.000 glasova, a to je za 10 odsto više nego što je naša koalicija ostvarila (na KiM) na prethodnim parlamentarnim izborima”, rekao je Đurić novinarima.

Kako je naveo, prvi sledeći jeste Vojislav Šešelj, koji je osvojio 7,1 odsto glasova, zatim, Vuk Jeremić sa 4,3 odsto, Saša Janković 2,7 odsto, Luka Maksimović 2,1 odsto, Boško Obradović 2,1 odsto, dok su, dodaje, ostali kandidati na nivou statističke greške.

Ocenivši da je reč o “velikoj pobedi Vučića”, Đurić je rekao da ta pobeda obavezuje na nastavak borbe za KiM još “čvršće, žešće i bolje”.

Uveren je, rekao je, da će svi zajedno nastaviti i da čuvaju Srbe na KiM, kao i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ali i da se bore da one koji nisu bili na srpskoj strani u prethodnom periodu izvan naših granica uvere u ispravnost srpskih argumenata i tako se pridobiju za “našu stvar”.

“Rekao bih da su se Srbi na KiM ujedinili oko Vučića u političkom smislu i da je postignuto dugo čekano jedinstvo našeg naroda. Ovo su prvi izbori gde nije na području naše južne pokrajine nije zabeležen ni najmanji incident. Na svim biračkim mestima, čitav tok glasanja protekao je mirno, u skladu sa uputstvima RIK-a i pravilima OEBS-a, svi učesnici izbornog procesa su to potvrdili”, rekao je Đurić.

Čestitao je građanima KiM i Srbije na tom “veličanstvenom rezultatu”, a zahvalio je i OEBS-u, čija misija je omogućila sprovođenje izbora na KiM, koji su na KiM, kako je ocenio, protekli na najčististiji i najbesprekorniji način od uvođenja višestranačja.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021