Vesti
Politika

Na Kosovo stigla novinarka iz Ukrajine. RTK nudi posao za četiri novinara

Na Kosovo je stigla prva ukrajinska novinarka, Ljudmila Makej. Ona je na Kosovo doputovala u okviru programa kosovske vlade koja nudi utočište za 20 medijskih radnika iz Ukrajine.

Na Kosovo stigla novinarka iz Ukrajine. RTK nudi posao za četiri novinara
Kurti i Makej (Foto Vlada Kosova)

Na prištinskom aerodromu Ljudmilu Makej su dočekale kolege iz Udruženja novinara Kosova, a sastanak sa njom imao je potom i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Makej je bila prinuđena da napusti Ukrajinu zbog rata, a u Prštini joj je ponuđena mogućnost da nastavi da se bavi novinarstvom, saopštili su iz kosovskog Udruženja novinara.

Istovremeno, Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) ponudio je četiri radna mesta za novinare u Ukrajini u svojim redakcijama.

"U koordinaciji sa Evropskim centrom za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropskom federacijom novinara (EFJ), Upravni odbor RTK je na sastanku održanom u subotu, 16. aprila 2022. godine, odlučio da obezbedi prostorije javnog emitera (kancelarije, stolove, pristup internetu i svu relevantnu opremu za rad) za četiri novinara iz Ukrajine", navodi se u saopštenju RTK.

Ugovor o radu biće zasnovan na šest meseci, a prioritet će imati žene novinari, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022