Vesti
Politika

Na izborima ništa novo

Zvanična predizborna kampanja za vanredne paralamentarne izbore na Kosovu počinje sutra i trajaće do 12. februara. Sagovornici RTV Kim mišljenja su da izbori neće biti fer i demokratski, kao i da će srpsku stranu u Skupštini Kosova ponovo predstavljati isključivo članovi Srpske liste, a pobedu ove političke opcije očekuju i meštani Gračanice i okoline.
Na izborima ništa novo
Vanredni parlamentarni zbori u Gračanici 2019. godine (Foto arhiva Kim)

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Sagovornici RTV Kim su se složili da kosovske Srbe nakon izbora ne očekuju velike promene.

„Situacija neće biti ništa bolja nego što je sada. Ko god da sa albanske strane formira vladu, Srpska lista će biti deo te vlade. Verovatno će imati ministarstva, to bi bio nastavak politike koja je do sada vođena. Smatram da će Srpska lista imati jači položaj u vladi, ali je pitanje da li želi da taj položaj iskoristi kako bi poboljšala položaj srpske zajednice“, kazao je Ognjen Gogić iz NVO Aktiv.

„Izbori na Kosovu neće doneti neke velike promene kada je srpska zajednica u pitanju, bez obzira na to ko kasnije bio na vlasti. Što se samih srpskih sredina tiče, neminovno je da će Srpska lista odneti pobedu. Kada je generalna situacija na Kosovu u pitanju, odnosno situacija u većinskim političkim partijama, u slučaju da Aljbin Kurti preuzme primat kao na prethodnim izborima, mislim da možemo očekivati da se za nijansu poboljša položaj Srba na Kosovu“, istakao je Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD).

GRAFIKA 1 - Raspodela poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu po političkim opcijama, 2010 - 2019.

 

„Srbi na Kosovu nemaju šta mnogo da očekuju, ali mogu malo da poprave stvar. Metodologija koju su razvili predstavnici Srpske liste otišla je mnogo daleko. Oni, sa pretnjama, ucenama i kupovinom glasova nema šanse da izgube birački deo koji su Srbi. Nadam se da će srpski narod na Kosovu jednom stati i reći `ovo ovako više ne može`”, kazao je direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.

Gogić i Nikolić mišljenja su da je isključena mogućnost da će još neka politička opcija osim Srpske liste predstavljati Srbe u Skupštini, iako će se ispred Kosovaca na izborima takmičiti još dva entiteta.

„Ne postoji teorijska šansa da neka druga lista koja predstavlja srpsku zajednicu uzme poslaničke mandate rezervisane za Srbe, osim Srpske liste. Međutim, novina je to da se očekuje da će jedan broj poslanika koji predstvaljaju druge, manjinske zajednice, takođe biti lojalni Srpskoj listi“, poručio je Gogić.

„Pobeda Srpske liste je neminovna, ostali protivkandidati nisu dovoljno jaki da pariraju već dobro organizovanom sistemu“, smatra Nikolić.

„Ljudima da proradi savest“

Radosavljević se nada da će ljudima “proraditi savest” i da će glasti za neku drugu političku partiju.

“Imamo građansku inicijativu koja na neki način objedinjuje političko iskustvo i mladost. To je politička opcija za `Slobodu, pravdu i opstanak`. Sloboda jer smo mi neslobodni, Srbi su neslobodni, što se tiče Albanaca, ali i Srpske liste. Pravda jer pravdu nemamo, oni odlučuju kako se njima prohte, opstanak da bi smo opstali tu gde jesmo. Na listi je Milan Dabić, kao nosilac, koji se na pravi način bavi socijalnim pitanjima vezanim za Srbe. Naravno, tu je i Rada Trajković, lekar sa iskustvom i znanjem, i dokazani poljoprivrednik Cvetko Veljković, a to je osnovna delatnost kojojm se naš narod bavi“, naveo je on.

„Srbi na birališta po diktatu“

Što se tiče izlaznosti glasača na Kosovu, Gogić smatra da će biti na nivou ranijih godina.

„Očekujem da izbori prođu u miru, ali smatram da će interesantan period nastupiti tek nakon izbora, kada se vidi ko je sa albanske strane ostvario najbolji rezultat. Tada nas očekuju trzavice i tenzije, kada se bude videlo da li Samoopredeljenje može da formira vladu, ili će druge stranke uticati na to da ga spreče“, rekao je on.

Ivan Nikolić očekuje značajan odziv birača.

„Masovna izlanost se očekuje u srpskim sredinama. Realna situacija je takva da kada zvanični Beograd pozove Srbe sa Kosova da izađu na birališta, odziv je ozbiljan. Možda koji procenat manje, zbog pandemije koronavirsa, ali to svakako neće uticati na broj poslaničkih mesta kasnije“, kazao je Nikolić i dodao:

„Što se tiče ukupne izlaznosti na Kosovu, očekujem vrlo visoku izlaznost. Sve političke partije iz albanske zajednice kao da jedva čekaju izborni proces. Svi su, na neki način, nezadovoljni onim što se dešavalo ranije“, kazao je on.

Sa njima se slaže i Radosavljević, koji napominje da Srbi na birališta izlaze „po diktatu“.

„Očekujem veliku izlaznost građana. I što se tiče albanske strane, biće vrlo masovno. A što se tiče Srba, oni izlaze po dikatatu, biće masovan odziv. Nemoguće je više podići cenzus, odnosno izlaznost“, smatra on.

GRAFIKA 2 - Izlaznost birača u procentima po opštinama na Kosovu, 2010 - 2019.

„Fer i poštenih izbora na Balkanu nikad nije bilo“

Sagovornici RTV Kim smatraju da kosovski Srbi sredinom februara neće imati priliku da učestvuju na fer izborima.

„Mi živimo na Balkanu. Fer i poštenih izbora sigurno nikad nije bilo, ne očekujem ih. Oni znače puno različitih političkih opcija, trasparentnost, zanimljiv politički program, da ljudi koji izlaze na birališta veruju u nešto, a ne da izlaze zato što treba ili im neko kaže“, poručuje Nikolić.

„Ne, nikako neće biti demokratski i pošteni izbori, što se tiče srpskog izbornog tela. Sa albanske strane, mislim da će Samoopredeljenje dovesti do toga da izbori prođu kako treba, da neće podleći pritiscima i ucenama“, kazao je Radosavljević.

Robovski ili bolji život?

Meštani opštine Gračanica sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala podeljenog su mišljenja. Dok se neki nadaju boljem životu, drugi nemaju velika očekivanja.

„Očekujem bolji život, da više radimo, da bude posla. Pobediće Srpska lista“, kazala je Vaska Kostić iz Gračanice.

„Verovatno će biti bolje po Srbe, a očekujem pobedu Srpske liste“, istakao je Goran Stojković.

„Potpuno sam ravnodušan, 22 godine nema posla, sve je skupo, živi se robovskim životom. Očekujem, posle izbora, kao i sada što je: okolo šuplje, u sredini ništa. Na Kosovu nije život, nema budućnosti, samo nepravde“, rekao je Miodrag Radomanović.

„Ne zanima me ko će pobediti, ništa bitno se neće promeniti nakon ovih izbora“, smatra Stanimir Zarković.

„Očekujem da bude nešto bolje. Tu smo - gde smo na Kosovu, ovde imamo kuće i imanja. Ne idemo nigde“, kazala je Jorgovanka Nićić.

„Očekujem ono što se uobičajno dešava, pobedu Srpske liste i Kurtija. Za Srbe neće biti ništa dobro, svi oni isto misle, bio to Kurti ili Mustafa“, rekao je Gradislav Dimitrijević.

Pre nešto više od mesec dana kosovski Ustavni sud oborio je vladu Avdulaha Hotija jer je ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, odlučujući tokom glasanja za formiranje prethodne vlade. Sud je naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji su potom zakazani za 14. februar.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021