Vesti
Politika

Mustafa: ZSO će biti formirana

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će Zajednica srpskih opština biti formirana, a da će primedbe iznete u presudi Ustavog suda biti poštovane.
Mustafa: ZSO će biti formirana
Isa Mustafa (Foto Kim)

Mustafa je precizirao da se to što je rekao Ustavni sud odnosi na Statut zajednice, pošto je Ustavni sud rekao da se ona može formirati.

"U procesu izrade Statusa obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma", rekao je Mustafa.

Upitan da protumači stav opozicije da su kosovska vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom i zahtev opozicija da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine.

"Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nisu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi ćemo to imati u vidu u narednim koracima", rekao je Mustafa.

Ocenio je da sporazum o Zajednici srpskih opština "nije pravni akt, već je to statut te zajednice" i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda.

Kosovski premijer je naglasio da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i da će Hašim Tači biti izabran za kosovskog predsednika.

"Ima glasova protiv, ali je to ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe DSK, međutim oni ne dovode u pitanje izbor Tačija za predsednika", rekao je Mustafa.

Nastavak pregovora uslovljen viznom liberalizacijom

Kosovski predsednik je dodao i da će dalji nastavak dijaloga sa Beogradom usloviti procesom liberalizacije viznog režima za stanovnike na Kosovu.

Mi ćemo učiniti napore da dobijemo odgovor od Evropske unije šta će se dogoditi sa vizama. Inače, biće nam teško da učestvujemo u daljem procesu (pregovora sa Srbijom)", rekao je Mustafa u intervjuu za Radio Dojče vele.

Najavio je da će u slučaju da ne bude liberalizacije viza, on i najviši funkcioneri i kosovski zvaničnici odbiti da putuju van Kosova.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020