Vesti
Politika

Mustafa: Ubeđen sam u čistotu borbe OVK

Vlada Kosova usvojila je ustavne amandmane koji omogućavaju stvaranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu i uputila ih parlamentu na usvajanje.
Mustafa: Ubeđen sam u čistotu borbe OVK
Zgrada Vlade Kosova (Foto arhiva Kim)

Premijer Isa Mustafa je izjavio da nije lako doneti takvu odluku, iako o tome zadnju reč treba da daju poslanici, koji svojim glasanjem treba da omoguće ostvarivanje jedne međunarodne obaveze Kosova.

On je dodao da je ubeđen u "čistotu borbe Oslobodilačke vojske Kosova".

"OVK je branila prag kuće i stvaranje Specijalnog suda ne znači istragu o OVK, već o pojedincima", rekao je Mustafa.

Opozicija se suprotstavila stvaranju Specijalnog suda i najavila da će glasati protiv.

Partije na vlasti nemaju siguran dvotrećinski broj glasova u Skupštini, pošto su se protiv formiranja suda izjasnili i neki od polsanike vladajuće većine, dok Srpska lista posle smene ministra Aleksandra Jablanovića nastavlja da bojkotuje učešće u radu institucija Kosova.

Predsednica Kosova je počela konsultacije sa predstavnicima opozicije o formiranju Specijalnog suda, dok istovremeno jača međunarodni pritisak za formiranje suda. Najavljeno je da će, ukoliko to ne učine kosovske vlasti, o tome doneti odluku Savet bezbednosti UN-a.

Presednica Kosova je podržala odluku kosovske vlade da uputi u parlament dva amandmana koji treba da omoguće osnivanje Specijalnog suda za zločine bivše OVK, saopšteno je iz Jahjaginog kabineta.

Ovo je prvi korak u pravcu realizacije obaveza Kosova koje proističu iz međunarodne obaveze usvojene od strane dve trećine poslanika skupštine Kosova prošle godine.

Formiranje suda pokazuje angažovanje Kosova u nezavisnom i kredibilnom procesu koji se tiče optužbi iz izvestaja Saveta Evrope, kaže Jahjaga.

Kako se navodi u saopštenu, taj sud će raditi na pojedinačnim i ličnim slučajevima i nije sud koji će se baviti kolektivnom odgovornošću.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023