Vesti
Politika

Mustafa: Terorizam realna opasnost

Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je da bude podignut nivo bezbednosti na Kosovu zbog realnih terorističkih pretnji sa kojima se suočavaju evropske zemlje.
Mustafa: Terorizam realna opasnost
Isa Mustafa (Foto Kim)

Na sastanku Saveta za bezbednost Mustafa je rekao da je terorizam realna opasnost za građane Evrope i od predstavnika svih institucija, posebno onih iz oblasti bezbednosti, zatražio da Kosovo u svim aspektima bude spremno da se suoči sa eventualnim pretnjama nasilnog ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Vlade Kosova.

"Republika Kosovo je aktivan deo globalne alijanse protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i ima svoje odgovornosti u toj zajedničkoj borbi. Mi ćemo nastaviti usku saradnju sa SAD, EU i zemljama članicama, kao i drugim partnerima do konačnog okončanja, jednom za svagda, nasilnog ekstremizma, terorizma i ekstremnih ideologija koje dovode u opasnost život, bezbednost, naš način življenja i najhumanije vrednosti čovečanstva", rekao je Mustafa.

Predstavnici institucija iz oblasti bezbednosti, kako je saopšteno, informisali su da su povećane mere bezbednosti i operativna spremnost, da su pojačane patrole na javnim mestima, ispred institucija na lokalnom i centralnom nivou, pri misijama i rezidencijama diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, na glavnim putnim pravcima, u multietničkim sredinama i u verskim, obrazovnim i kulturnim institucijama.

Takođe je istaknuto da postoje operativni planovi za nadgledanje i praćenje određenih ličnosti i grupa, povećanje kontrole graničnih prelaza kao i pojačanu razmenu informacija sa partnerima radi predupređenja bilo kakve pretnje za bezbednost zemlje.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021