Vesti
Politika

Mustafa: Sud do kraja meseca

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da bi parlament do kraja ovog meseca trebalo da usvoji odluku o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine i precizirao da će u suprotnom to učiniti međunarodna zajednica.
Mustafa: Sud do kraja meseca
Isa Mustafa (Foto Kim)

"Treba izglasati odluku o osnivanju Specijalngo suda. To treba da se završi tokom ovog meseca. Ukoliko to mi ne uradimo, onda će to učiniti međunarodna zajednica. Tako nam kažu. Mi ne treba da dozvolimo da nam se dogodi da međuanrodna zajednica formira Specijalni sud", rekao je Mustafa u emisiji "Argument plus" na RTV 21.

Prema njegovim rečima odluku o osnivanju Specijalnog suda treba da podrže svi poslanici kosovskog parlamenta.

Mustafa je ocenio da je formiranje tog suda odgovornost svih koji su dobili podrsku naroda i poručio da formiranje Specijalnog suda ne može biti "na grbači" samo jedne stranke, ili izvršne vlasti.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji u sredu je članovima Predsedništva skupštine i šefovima parlamentarih grupa naložio da ne napuštaju Prištinu do 20. juna, jer bi do tada na dnevnom redu parlamenta konačno trebalo da se nađe predlog o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Kosovska skupština je odluku o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da donese najkasnije do 26. ili 28. maja, pod pretnjom da će u protivnom sud formirati Savet bezbednosti UN.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022