Vesti
Politika

Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata

Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u Unesku ne traži ništa manje nego diskriminaciju naših građana i naše zemlje, kazao je Isa Mustafa na konferenciji za štampu u Prištini.
Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata
Isa Mustafa (Foto Kim)

Rečnik predstavnika vlasti u Srbiji i SPC nije prihvatljiv, kaže Mustafa. On je, prema njegovim rečima, samo nastavak politike koja je primenjivana na Kosovu devedesetih godina i koja je dovela do rata.

„Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti, kada je vršila diskriminaciju nad našim narodom i sa svojim paravojnim snagama izvršila egzodus nad više od milion stanovnika Kosova, već danas sebi daje za pravo da lobira protiv članstva Kosova u Unesku“.

Mustafa je kritikovao srpske vlasti koje, kako kaže u ime Srpske pravoslavne crkve onemogućavaju da i druge baština na Kosovu bide deo univerzalnih svetskih vrednosti.

„Ja smatram da Srbija treba da se osvesti, jer država koja nije svesna svojih radnji i zločina u prošlosti nema pravo da odlučuje o drugoj zemlji i ljudima koji traže znanje, mir i bezbednost“ .

Premijer Kosova naglašava da institucije u Prištini nemaju nameru da odustanu od članstva Kosova u ovoj organizaciji i očekuju da će sledeće nedelje na Generalnoj konferenciji njihov zahtev biti podržan većinom glasova, kako zemalja koje su priznale nezavisnost, tako i onih koje to još nisu učinile.

„Kosovo je spremno, zaslužuje i treba da bude članica Uneska. Kosovo ima šta da ponudi Unesku“, ističe Mustafa.

Prisećajući perioda devedesetih godina kada je, kako kaže, okupacioni srpski režim izbacio albanske učenike i nastavnike iz škola pa su potom nastavu pohađali po privatnim kućama, Mustafa je rekao da je od 1999. godine do danas Kosovo uspelo da organizuje nastavu na albanskom jeziku.

Muškoljaj: Unapred dogovoreno da Kosovo bude član Uneska

Albanski novinar i analitičar Imer Muškoljaj kaže da je pitanje članstva Kosova u Unesku već dogovoreno,

"Iako se vodi velika politička i diplomatska bitka mislim da će stvar biti rešena u korist Kosova, ne zato što Srbija misli da je to najgore rešenje za kulturnu baštinu, nego zato što je to unapred dogovoreno. Da nije sve unapred rešeno onda se ne bi uvrstilo u dnevni red", kaže Muškoljaj.

A da je to najbolje rešenje za očuvanje srpske kulturne baštine videće se nakon prijema Kosova u Unesko, smatra novinar iz Prištine.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021