Vesti
Politika

Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata

Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u Unesku ne traži ništa manje nego diskriminaciju naših građana i naše zemlje, kazao je Isa Mustafa na konferenciji za štampu u Prištini.
Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata
Isa Mustafa (Foto Kim)

Rečnik predstavnika vlasti u Srbiji i SPC nije prihvatljiv, kaže Mustafa. On je, prema njegovim rečima, samo nastavak politike koja je primenjivana na Kosovu devedesetih godina i koja je dovela do rata.

„Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti, kada je vršila diskriminaciju nad našim narodom i sa svojim paravojnim snagama izvršila egzodus nad više od milion stanovnika Kosova, već danas sebi daje za pravo da lobira protiv članstva Kosova u Unesku“.

Mustafa je kritikovao srpske vlasti koje, kako kaže u ime Srpske pravoslavne crkve onemogućavaju da i druge baština na Kosovu bide deo univerzalnih svetskih vrednosti.

„Ja smatram da Srbija treba da se osvesti, jer država koja nije svesna svojih radnji i zločina u prošlosti nema pravo da odlučuje o drugoj zemlji i ljudima koji traže znanje, mir i bezbednost“ .

Premijer Kosova naglašava da institucije u Prištini nemaju nameru da odustanu od članstva Kosova u ovoj organizaciji i očekuju da će sledeće nedelje na Generalnoj konferenciji njihov zahtev biti podržan većinom glasova, kako zemalja koje su priznale nezavisnost, tako i onih koje to još nisu učinile.

„Kosovo je spremno, zaslužuje i treba da bude članica Uneska. Kosovo ima šta da ponudi Unesku“, ističe Mustafa.

Prisećajući perioda devedesetih godina kada je, kako kaže, okupacioni srpski režim izbacio albanske učenike i nastavnike iz škola pa su potom nastavu pohađali po privatnim kućama, Mustafa je rekao da je od 1999. godine do danas Kosovo uspelo da organizuje nastavu na albanskom jeziku.

Muškoljaj: Unapred dogovoreno da Kosovo bude član Uneska

Albanski novinar i analitičar Imer Muškoljaj kaže da je pitanje članstva Kosova u Unesku već dogovoreno,

"Iako se vodi velika politička i diplomatska bitka mislim da će stvar biti rešena u korist Kosova, ne zato što Srbija misli da je to najgore rešenje za kulturnu baštinu, nego zato što je to unapred dogovoreno. Da nije sve unapred rešeno onda se ne bi uvrstilo u dnevni red", kaže Muškoljaj.

A da je to najbolje rešenje za očuvanje srpske kulturne baštine videće se nakon prijema Kosova u Unesko, smatra novinar iz Prištine.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020