Vesti
Politika

Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata

Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u Unesku ne traži ništa manje nego diskriminaciju naših građana i naše zemlje, kazao je Isa Mustafa na konferenciji za štampu u Prištini.
Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata
Isa Mustafa (Foto Kim)

Rečnik predstavnika vlasti u Srbiji i SPC nije prihvatljiv, kaže Mustafa. On je, prema njegovim rečima, samo nastavak politike koja je primenjivana na Kosovu devedesetih godina i koja je dovela do rata.

„Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti, kada je vršila diskriminaciju nad našim narodom i sa svojim paravojnim snagama izvršila egzodus nad više od milion stanovnika Kosova, već danas sebi daje za pravo da lobira protiv članstva Kosova u Unesku“.

Mustafa je kritikovao srpske vlasti koje, kako kaže u ime Srpske pravoslavne crkve onemogućavaju da i druge baština na Kosovu bide deo univerzalnih svetskih vrednosti.

„Ja smatram da Srbija treba da se osvesti, jer država koja nije svesna svojih radnji i zločina u prošlosti nema pravo da odlučuje o drugoj zemlji i ljudima koji traže znanje, mir i bezbednost“ .

Premijer Kosova naglašava da institucije u Prištini nemaju nameru da odustanu od članstva Kosova u ovoj organizaciji i očekuju da će sledeće nedelje na Generalnoj konferenciji njihov zahtev biti podržan većinom glasova, kako zemalja koje su priznale nezavisnost, tako i onih koje to još nisu učinile.

„Kosovo je spremno, zaslužuje i treba da bude članica Uneska. Kosovo ima šta da ponudi Unesku“, ističe Mustafa.

Prisećajući perioda devedesetih godina kada je, kako kaže, okupacioni srpski režim izbacio albanske učenike i nastavnike iz škola pa su potom nastavu pohađali po privatnim kućama, Mustafa je rekao da je od 1999. godine do danas Kosovo uspelo da organizuje nastavu na albanskom jeziku.

Muškoljaj: Unapred dogovoreno da Kosovo bude član Uneska

Albanski novinar i analitičar Imer Muškoljaj kaže da je pitanje članstva Kosova u Unesku već dogovoreno,

"Iako se vodi velika politička i diplomatska bitka mislim da će stvar biti rešena u korist Kosova, ne zato što Srbija misli da je to najgore rešenje za kulturnu baštinu, nego zato što je to unapred dogovoreno. Da nije sve unapred rešeno onda se ne bi uvrstilo u dnevni red", kaže Muškoljaj.

A da je to najbolje rešenje za očuvanje srpske kulturne baštine videće se nakon prijema Kosova u Unesko, smatra novinar iz Prištine.Ostale vesti

“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021
CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021