Vesti
Politika

Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata

Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u Unesku ne traži ništa manje nego diskriminaciju naših građana i naše zemlje, kazao je Isa Mustafa na konferenciji za štampu u Prištini.
Mustafa: Srbija nastavlja sa politikom koja je dovela do rata
Isa Mustafa (Foto Kim)

Rečnik predstavnika vlasti u Srbiji i SPC nije prihvatljiv, kaže Mustafa. On je, prema njegovim rečima, samo nastavak politike koja je primenjivana na Kosovu devedesetih godina i koja je dovela do rata.

„Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti, kada je vršila diskriminaciju nad našim narodom i sa svojim paravojnim snagama izvršila egzodus nad više od milion stanovnika Kosova, već danas sebi daje za pravo da lobira protiv članstva Kosova u Unesku“.

Mustafa je kritikovao srpske vlasti koje, kako kaže u ime Srpske pravoslavne crkve onemogućavaju da i druge baština na Kosovu bide deo univerzalnih svetskih vrednosti.

„Ja smatram da Srbija treba da se osvesti, jer država koja nije svesna svojih radnji i zločina u prošlosti nema pravo da odlučuje o drugoj zemlji i ljudima koji traže znanje, mir i bezbednost“ .

Premijer Kosova naglašava da institucije u Prištini nemaju nameru da odustanu od članstva Kosova u ovoj organizaciji i očekuju da će sledeće nedelje na Generalnoj konferenciji njihov zahtev biti podržan većinom glasova, kako zemalja koje su priznale nezavisnost, tako i onih koje to još nisu učinile.

„Kosovo je spremno, zaslužuje i treba da bude članica Uneska. Kosovo ima šta da ponudi Unesku“, ističe Mustafa.

Prisećajući perioda devedesetih godina kada je, kako kaže, okupacioni srpski režim izbacio albanske učenike i nastavnike iz škola pa su potom nastavu pohađali po privatnim kućama, Mustafa je rekao da je od 1999. godine do danas Kosovo uspelo da organizuje nastavu na albanskom jeziku.

Muškoljaj: Unapred dogovoreno da Kosovo bude član Uneska

Albanski novinar i analitičar Imer Muškoljaj kaže da je pitanje članstva Kosova u Unesku već dogovoreno,

"Iako se vodi velika politička i diplomatska bitka mislim da će stvar biti rešena u korist Kosova, ne zato što Srbija misli da je to najgore rešenje za kulturnu baštinu, nego zato što je to unapred dogovoreno. Da nije sve unapred rešeno onda se ne bi uvrstilo u dnevni red", kaže Muškoljaj.

A da je to najbolje rešenje za očuvanje srpske kulturne baštine videće se nakon prijema Kosova u Unesko, smatra novinar iz Prištine.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020