Vesti
Politika

Mustafa: Široka koalicija nema nikakvog smisla

Isa Mustafa ocenio je da "široka" koalicija nema nikakvog smisla, isključivši time svaku mogućnost postizborne koalicije sa Demokratskom partijom Kosova (DPK).
Mustafa: Široka koalicija nema nikakvog smisla
Isa Mustafa (Foto grid.al)

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, čiji je izbor za predsednika Skupštine Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim, rekao je u intervjuu za dnevnik Epoka e re da sveobuhvatna postizborna koalicija ne bi imala demokratskog smisla.

On je istakao da će se, ako DPK ne uspe da obezbedi dovoljno glasova za izbor predsednika kosovskog parlamenta, naći ustavni prostor da koalicija koja ima većinu izabere predsednika Skupštine Kosova.

"Politčki grč" pred kojim se našla zemlja, kako je ocenio, treba rešiti u Skupštini Kosova glasovima poslanika.

"Spremni smo da idemo u nove izbore, ali nismo spremni da odstupimo od našeg projekta", rekao je Mustafa i dodao da se volja naroda ne može izraziti sa 30 odsto glasova, koliko ima DPK, već većinom, koju ima postizborna koalicija.

Mustafa je naveo da DSK ima glasove manjina i da očekuju da ih dobiju i prilikom izbora predsednika Skupštine i nove vlade.

Potpredsednik DPK i profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini Arsim Bajrami je sinoć u emisiji KTV rekao da neizbor predsednika Skupštine Kosova može samo produbiti krizu, ali ne i dovesti do novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema njegovoj oceni, dalji koraci u konstituisanju institucija Kosova su vezani za konstituisanje organa Skupštine, predsednika i potpredsednika i to je preduslov da predsednica Kosova odredi mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023