Vesti
Politika

Mustafa poziva poslanike da podrže ukidanje takse

Predsednik Demokratskog saveza Isa Mustafa, jedne od dve vladajuće stranke na Kosovu, pozvao je poslanike skupštine da na sutrašnjoj vanrednoj sednici podrže vladu da što pre ukine taksu na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine.
Mustafa poziva poslanike da podrže ukidanje takse
Skupština Kosova (Foto RTS)

Mustafa je na Fejsbuk nalogu napisao da su SAD najmoćniji saveznik Kosova, pa bi zahtev za ukidanje takse trebalo da bude ispoštovan, dodajući da DSK u potpunosti podržava momentalno ukidanje takse.

Mustafa tvrdi "da se Beograd putem takse predstavlja kao žrtva na međunarodnom planu".

"Nakon prošlogodišnjih izbora za Evropsku komisiju, a posebno nakon veoma aktivnog angažmana SAD-a sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa, ambasadorom Grenelom, taksa objektivno ostaje samo relikvija, koja Srbiji služi kao žrtva na međunarodnoj areni, a nekima na Kosovu kao jedino sredstvo za političku nestabilnost", napisao je Mustafa.

Mustafa piše da bi na sutrašnjem sastanku Skupštine Kosova poslanici trebalo da glasaju za ukidanje takse, kao što to zahteva Amerika.

"Verujem da će na sutrašnjem sastanku Skupštine podržati Vladu i premijera Kurtija da ukinu taksu. Da bude uklonjena kako zahtevaju SAD. Nisam siguran da je bilo koja od parlamentarnih grupa ili članova Skupštine ili vlade našla snažnijeg, zaslužnijeg i posvećenijeg partnera od Sjedinjenih Država za državu i državnost Kosova", naveo je Mustafa.

Takođe je naveo reciprocitet, rekavši da ukoliko Beograd ne ukloni trgovinske barijere, DSK je obavezna da primenjuje mere reciprociteta posle perioda koji vlada treba da usaglasi sa SAD i EU.

Sutrašnja vanredna sednica skupštine zakazana je na zahtev opozicije čiji se jedan deo protivi ukidanju takse.

Premijer Aljbiun Kurti najavio je u četrvtak da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020