Vesti
Politika

Mustafa poziva poslanike da podrže ukidanje takse

Predsednik Demokratskog saveza Isa Mustafa, jedne od dve vladajuće stranke na Kosovu, pozvao je poslanike skupštine da na sutrašnjoj vanrednoj sednici podrže vladu da što pre ukine taksu na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine.
Mustafa poziva poslanike da podrže ukidanje takse
Skupština Kosova (Foto RTS)

Mustafa je na Fejsbuk nalogu napisao da su SAD najmoćniji saveznik Kosova, pa bi zahtev za ukidanje takse trebalo da bude ispoštovan, dodajući da DSK u potpunosti podržava momentalno ukidanje takse.

Mustafa tvrdi "da se Beograd putem takse predstavlja kao žrtva na međunarodnom planu".

"Nakon prošlogodišnjih izbora za Evropsku komisiju, a posebno nakon veoma aktivnog angažmana SAD-a sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa, ambasadorom Grenelom, taksa objektivno ostaje samo relikvija, koja Srbiji služi kao žrtva na međunarodnoj areni, a nekima na Kosovu kao jedino sredstvo za političku nestabilnost", napisao je Mustafa.

Mustafa piše da bi na sutrašnjem sastanku Skupštine Kosova poslanici trebalo da glasaju za ukidanje takse, kao što to zahteva Amerika.

"Verujem da će na sutrašnjem sastanku Skupštine podržati Vladu i premijera Kurtija da ukinu taksu. Da bude uklonjena kako zahtevaju SAD. Nisam siguran da je bilo koja od parlamentarnih grupa ili članova Skupštine ili vlade našla snažnijeg, zaslužnijeg i posvećenijeg partnera od Sjedinjenih Država za državu i državnost Kosova", naveo je Mustafa.

Takođe je naveo reciprocitet, rekavši da ukoliko Beograd ne ukloni trgovinske barijere, DSK je obavezna da primenjuje mere reciprociteta posle perioda koji vlada treba da usaglasi sa SAD i EU.

Sutrašnja vanredna sednica skupštine zakazana je na zahtev opozicije čiji se jedan deo protivi ukidanju takse.

Premijer Aljbiun Kurti najavio je u četrvtak da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020