Vesti
Politika

Mustafa poručio Samoopredeljenju: Nema razgovora uz logiku svršenog čina

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je izjavio da se u razgovorima o koaliciji s pokretom Samoopredeljenje ne može razgovarati uz logiku svršenog čina, za šta je optužio Samoopredeljenje.
Mustafa poručio Samoopredeljenju: Nema razgovora uz logiku svršenog čina
Isa Mustafa (Foto: N1)

Mustafa u intervjuu za portal Koha.net rekao da u DSK smatraju prioritetom koaliciju sa PS, ali istovremeno nije dao da se nasluti da će odustati od zahteva za preuzimanje funkcije predsednika kosovske skupštine, koju sada obavlja poslanik PS, Glauk Konjufca.

Pismo koje je pre dva dana dobio od Kurtija, u kojem on kategorički odbija da DSK-u preda funkciju predsednika Skupštine, Mustafa je ocenio kao "ideološki esej", a ne kao odgovor na njihov predlog. Ističući da nisu programski bliski sa PS, ali moraju da donesu promene koje su građanima obećali, Mustafa kaže da su koaliciju smatrali prioritetom, a da, sem sa DPK, nisu imali, niti imaju "crvene linije" s drugim strankama.

Lider DSK kaže da su od 26. decembra, kada je predsednik parlamenta izabran bez dogovora, bili su uvereni da se PS povukao od sporazuma i da su zato njihovi poslanici glasali za Konjufcu.

"Za nas kao DSK, tok pregovora je stao upravo pre 26. decembra. A DSK ne može da pregovara uz logik svršenog čina. Nismo u ratu; samo ratnom logikom se zauzima teritorija jedne zemlje, a onda dolazite da pregovarate o ostalim teritorijama, uz stav da ono što je zauzeto ostaje moje", kazao je Mustafa.Ostale vesti

Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020
Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta
Izgradnjom auto puta Niš-Priština omogućilo bi se brže i kvalitetnije putovanje, smatraju meštani i prevoznici u Gračanici i nadaju se da će ova ideja uskoro biti realizovana.
  • 25.02.2020