Vesti
Politika

Mustafa: Ovo je godina velikih odluka

Pored brojnih izazova i teških odluka, ova godina je početak novih promena na Kosovu, kazao je premijer Isa Mustafa na konferenciji povodom sumiranja rada Vlade u godini na izmaku.
Mustafa: Ovo je godina velikih odluka
Isa Mustafa (Foto Kim)

Premijer Isa Mustafa godinu ocenjuje uspešnom, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu.
Ističe da je vladajuća koalicija u godini suočavanja sa mnogim teškoćama morala da donese odluke koje nisu bile lake, ali da je uprkos tome ostala stabilna, što govori o početku novih promena na Kosovu.

Kako je rekao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju doneo je prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom, nije bilo koruptivnih afera u vladinim resorima, postignut je sporazum sa MMF-om i ispunjeni uslovi za viznu liberazilaciju.

„Prioriteti za narednu godinu jesu snažan ekonomski razvoj, zapošljavanje i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. To su preduslovi za veće poverenje investitora koji žele da direktno ulažu na Kosovo“, najavio je Mustafa.

Godinu će obeležiti i političke krize, kako na početku, kada je u pitanju slučaj smene Aleksandra Jablanovića sa mesta ministra za povratak, tako i poslednji protesti opozicije o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština.

„Ja smatram da opozicija treba da odustane od nasilja. Izrazio sam spremnost kao premijer da sednemo za zajednički sto i pronađemo rešenje. Ono ne može biti van Ustava i van zakona koji su na snazi, ali je rešenje u Skupštini, tamo gde se odvija rasprava i donose odluke“, kazao je Mustafa.

Premijer je potvrdio da će izbori biti organizovani 2018. godine. Ističe da ni opoziciji ne odgovara da se oni raspišu sada, pošto se, dodaje, ne dobijaju takvim ponašanjem u Skupštini i van nje.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021