Vesti
Politika

Mustafa: Nema izmena sporazuma

Isa Mustafa i Ramuš Haradinaj negirali su da su dogovorene izmene koalicionog sporazuma po kome bi lider DSK bio kandidat za premijera Kosova umesto Haradinaja.
Mustafa: Nema izmena sporazuma
Haradna i Mustafa (Foto RTS)

Pored te dve stranke, u opozicionom bloku koji pokušava da formira vlast na Kosovu je i Inicijativa za Kosovo, a podržava ga i pokret Samoopredeljenje.

Dnevnik Zeri objavio je da je DSK sinoć odlučio da Mustafa bude mandatar za sastav vlade.

"Mi o tim temama ne razgovaramo (promeni sporazuma). To su teme koje su pokrenute od strane medija. Mi o njima nismo razgovarali. Mi razgovaramo kako da izgradimo institucije zemlje, kako da idemo napred, kako da obezbedimo da imamo vladu i izvršimo promene", rekao je Mustafa nakon sastanka.

Sastanak lidera postizbornog bloka je prekinut kako bi, kako je objašnjeno, Mustafa mogao da se sretne sa predstavnicima ambasade Estonije.

Sa druge strane, vladu pokušava da formira i aktuelni premijer, predsednik DPK Hašim Tači.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020